Poseban izaslanik američke vlade

Escobar: Rata u BiH neće biti, lideri da se suzdržaju od komentara koji podižu tenzije

Gabriel Escobar
Armin Durgut/Pixsell
06.08.2022.
u 15:10

Poseban izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je održao online briefing za novinare o tenzijama koje se dešavaju u našoj regiji. Upitan je i za Christiana Schmidta, odnosno za "prebrojavanje" Bakira Izetbegovića.

Ponovio je kako daje podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu kazavši da stalno zajedno rade na ostvarivanju veće stabilnosti i mogućnosti za integraciju.

"Što se tiče nedavne odluke o nametanju promjena u izbornom procesu, podržavamo ih. Te promjene će eliminirati govor mržnje, regulirati korištenje javnih resursa i stvoriti određenu transparentnost u procesu. Međutim, sa čime se ne slažem, ne slažem se sa nekim od retorika koje su neke političke stranke iznijele kao rezultat toga. Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokracije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani. I zato odbijamo bilo kakvu vrstu spominjanja sukoba, rata", rekao je Escobar.

Nakon toga je jasno naglasio da u Bosni i Hercegovini neće biti rata, a odgovorio je i na pitanje o retorici Bakira Izetbegovića, odnosno "prebrojavanju".

"Moram još jednom ponoviti da neće biti rata u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je jedinstvena u osiguravanju sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. I zato ohrabrujem lidere političkih stranaka sa svih strana da se uzdrže od komentara koji podižu tenzije u zemlji", poručio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?