Američki diplomat odbacio kritike, a Sveta Stolica podupire jednakopravnost Hrvata u BiH

Escobar: Odluka visokog predstavnika je ispravna

gabriel escobar
13.11.2022.
u 19:25

Smatram kako su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vlasti, i Federacije i države - rekao je Escobar

Zamjenik tajnika State Departmenta za zapadni Balkan Gabriel Escobar odbacio je kritike prema intervenciji visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon i Ustav Federacije BiH, a o toj temi u Vatikanu je s tamošnjim dužnosnicima razgovarao i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ističući važnost očuvanja ravnopravne pozicije bosanskohercegovačkih Hrvata, piše Večernji list BiH.

Ključna poruka američkog diplomata je "da Washington neće dopustiti da ikada ponovno izbije oružano nasilje u regiji".

Potpora Schmidtu

- Visoki predstavnik je važan dio Daytonskog sporazuma i mi ga podržavamo. Također podržavamo upotrebu bonnskih ovlasti tamo gdje je to potrebno, a u ovom slučaju to jest bio odgovarajući potez. Visoki predstavnik time je želio učiniti vjerojatnijim formiranje Vlade Federacije, vlade koja će biti u stanju popuniti prazna mjesta u Ustavnom sudu, a, uz to, i osigurati da se izbori održe u ozračju vjerodostojnosti, povjerenja… Smatram kako su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vlasti, i Federacije i države - rekao je Escobar.

Prema njegovim riječima, kritike koje su upućene Schmidtu i američkoj administraciji posve su promašene, odbacivši tvrdnje kako je riječ o produbljivanju podjela i segregacije.

- Visoki predstavnik zapravo je povećao broj izaslaničkih mjesta u Domu naroda, što znači da svaka skupina ima više izaslanika, uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od triju konstitutivnih naroda. Visoki predstavnik odlukom je zapravo kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova i takva odluka nosi prednosti za svakoga. Zato kažem kako me ove kritike zaista zbunjuju, posebice kritike onih koji kažu kako je ovo urađeno kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj izaslanika i to je jednostavno pozitivna promjena - objasnio je američki diplomat.

U međuvremenu je ponovno reagirala Islamska zajednice iznoseći optužbe protiv SAD-a. Upitan pak kakva će biti sudbina apelacije pred Ustavnim sudom BiH koju su protiv odluke visokog predstavnika podnijeli probošnjački političari, Escobar je ocijenio kako se to ne bi trebalo dogoditi.

- Zaista ne vidim zašto bi odluku Sud proglasio nevaljanom ili neustavnom. Ipak, moram vidjeti što će Sud reći kako bismo odlučili hoćemo li potporu nastaviti ili ne. Mi vjerujemo, moram ponoviti, da je odluka visokog predstavnika dobra za cijelu BiH - naveo je. Odbacio je mantru dijela bošnjačkih političara, aktivista i medija kako se odlukom visokog predstavnika stvara nejednaka vrijednost glasa u Domu naroda na štetu Bošnjaka.

- Ne vidim zašto bi se to moralo dogoditi… Izaslanici se biraju po županijama i u svakom slučaju čvrsto vjerujem kako ovo otvara dodatna vrata novim svježim licima, novim glasovima koji će biti dio federalnih institucija, a to je jednostavno pozitivna, a ne negativna promjena - istaknuo je. Odbacio je i očekivanja kako će se politika Sjedinjenih Američkih Država prema zapadnome Balkanu promijeniti nakon izbora za Kongres i Senat u kojima su republikanci ostvarili pobjedu. ž

- Ne da se vjerojatno neće promijeniti, nego se definitivno neće promijeniti. Naša vizija zapadnog Balkana je vizija integracije tog područja u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja. Znači, želimo članstvo u EU za sve njih, članstvo u NATO savezu za zemlje koje to žele i regionalnu integracija za sve kako bi konačno mogli razriješiti svoje razlike. I ne bismo dopustili da tamo ponovno izbije ozbiljno nasilje - poručio je. Potporu izgradnji boljeg razumijevanja, ali, prije svega, uz očuvanje stabilnosti izrazili su i predstavnici Svete Stolice za vrijeme razgovora s predstavnicima hrvatske diplomacije.

Sveta Stolica odlučna
Vatikanski šef diplomacije Paul Gallagher izrazio je "određenu zabrinutost" za stabilnost zapadnog Balkana, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je boravio u posjetu Svetoj Stolici. O stanju u BiH razgovarao je tijekom susreta s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, ali i nadbiskupom Gallagherom, vatikanskim tajnikom za odnose s državama, odnosno šefom diplomacije Svete Stolice.

Grlić Radman rekao je kako Hrvatska podržava stabilnost i funkcionalnost BiH te jednakopravnost njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana. Pozdravio je intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su "sačuvale BiH od destabilizacije" i dale joj europsku perspektivu. Doznaje se kako je pola sata tema razgovora s Parolinom bila BiH. Nešto više detalja o susretu Grlića Radmana otkriveno je na Twitter profilu HDZ-a Hrvatske. "Želimo stabilnu, funkcionalnu i europsku BiH, u kojoj su svi konstitutivni narodi ravnopravni i pravedno politički zastupljeni", navedeno je o tome susretu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?