TURSKA MARIONETSKA DRŽAVA

Erdogan ne odustaje od propale politike zagovaranja podjele Cipra

20.07.2021.
u 16:59

Turska je jedina zemlja koja priznaje odcijepljeni sjeverni Cipar.

Turski predsjednik Receep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da se mirovni pregovori o budućnosti etnički podijeljenog Cipra  mogu održavati “samo između dvije države“ na mediteranskom otoku.

U govoru u podijeljenoj ciparskoj prijestolnici Nikoziji, Erdogan je ponovio tursku poziciju u sporu, koja šteti turskim odnosima s Europskom unijom i Grčkom.

Turska je jedina zemlja koja priznaje odcijepljeni sjeverni Cipar. Ankara tvrdi da je jedina realna opcija za višedesetljetnu otuđenost dvije zajednice postojanje dva suverena entiteta.

Ciparski Grci, koji predstavljaju Kipar u međunarodnoj zajednici i uživaju podršku EU, odbacuju dvodržavno rješenje koje bi moglo donijeti suvereni status odcijepljenoj državi koju smatraju nelegalnom.

- Novi pregovarački proces može se voditi samo između dvije države. Mi smo u pravu i branit ćemo naše pravo do kraja – izjavio je Erdogan, prenosi Fena.       

Cipar  je podijeljen u turskoj invaziji 20. srpnja 1974., pet dana nakon puča ciparskih Grka koji je projektirala vojna hunta koja je tada vladala Grčkom.

Nakrcanoj crveno-bijelim turskim i zastavama kiparskih Turaka, sjevernom Nikozijom vladalo je slavljeničko raspoloženje, u oštrom kontrastu sa sumornim raspoloženjem na jugu, gdje su kiparske Grke ujutru probudile sirene za zračnu uzbunu obilježavajući dan kada su se turske snage iskrcale na Cipar prije 47 godina.

Ujedinjene nacije predvodile su desetljećima nedovršene pregovore o rješenju kiparskog sukoba.

Tinjajući spor sada se pogoršao nakon proturječnih pretenzija na morske energetske resurse na istočnom Mediteranu i nedavno otvaranje luke Varoša kiparskih Turaka, grada duhova koji je svojevremeno bio ciparsko turističko središte, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar GeniKameni
GeniKameni
17:49 20.07.2021.

Dijelili bi Cipar a zalazu se za jedinstvenu BiH, u kojoj bi glavnu rijec vodili muslimani! A ne daju ni pedlja Turske Kurdima, tako da i oni mogu imati svoju drzavu! Proglasili su drzavu iako na cijelom Cipru zivi 20-ak posto Turaka, i takav Cipar je EU jos 2004. primila u svoje clanstvo, s tim sto su zakoni EU u sjevernom (turskom) dijelu Cipra nevazeci! Je li Cipar ispunio sve uvjete za clanstvo u EU koje je morala ispuniti Hrvatska, ili koje mora ispuniti BiH koja ne moze primirisati ni status kandidata?! Pa, BiH je u mnogo cemu ujedinjenija od Cipra, pa cak i mnogo vise slici na drzavu jer barem ima kakvu-takvu centralnu vlast, zajednicku vojsku... A Nicosia, glavni grad Cipra, zadnji je glavni grad na svijetu podijeljen zicom i zidovima! Clanica EU!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije