Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Epidemiološka situacija pogoršana: Trajanje izolacije isto i sa četvrtom dozom

17. kolovoza 2022. u 21:23 0 komentara 518 prikaza

Rast broja zaraženih virusom korona u BiH koji se bilježi posljednjih tjedana, kao i uvođenje četvrte doze cjepiva, ponovno je aktivirao pitanje trajanja izolacije, te su građani još jednom u nedoumici koliko dugo treba da borave u karanteni.

 

Naime, prema posljednjem epidemiološkom izvještaju, u BiH je registrirano sve više osoba pozitivnih na virus korona, što predstavlja značajan skok broja novih slučajeva zaraze u odnosu na raniji period. Takođe, evidentirani su i smrtni slučajevi.

Iako je u BiH počela primjena i četvrte doze cjepiva za virus korona, odnosno druge booster doze, koja je preporučena prije svega kоd umјеrеnо i tеškо imunоkоmprоmitоvаnih оsоbа, osoba starijih od 60 godina i zdravstvenih radnika, period trajanja izolacije je i dalje nepromijenjen.

Kako su za "Nezavisne novine" potvrdili u Institutu za javno zdravstvo RS, ni uvođenje četvrte doze cjepiva nije promijenilo period trajanja karantene kako za osobe koje su pozitivne na virus korona, tako i za one koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

"Osobe koje su cijepljene sa dvije ili više doza cjepiva protiv covida-19, a bile su u kontaktu sa covid-19 potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, ne podliježu mjeri karantena. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u idućih 14 dana", naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da osobe koje su cijepljene sa dvije ili više doza, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, podliježu mjeri karantina u trajanju od sedam dana.

"Osobe koje nisu cijepljene, a kod kojih je potvrđen covid-19 podliježu mjeri izolacije u trajanju od 10 dana", rekli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako je za "Nezavisne novine" kazao Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, kada je riječ o periodu trajanja samoizolacije u FBiH također sve je ostalo isto.

"Zasad nije ništa mijenjano, iako se sada uglavnom zaraženi pacijenti brže oporavljaju i postanu negativni, ali se službeni ništa nije mijenjalo", rekao je Drljević.

Kako su naveli u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, period samoizolacije za osobe kod kojih je virus korona potvrđen, a cijepljeni su sa dvije ili više doza je sedam dana, dok je kod osoba koje nisu cijepljene 10 dana.

"Bliski kontakti koji su cijepljeni sa dvije ili booster dozom ne idu u samoizolaciju, a osobe koje su necijepljene ili nisu u potpunosti cijepljene idu u samoizolaciju sedam dana", naveli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Nadalje su naveli da osobe koje su u posljednja četiri mjeseca preboljele covid, a bile su u kontaktu sa zaraženima, ne idu u izolaciju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.