Ogorčeni na vlast

Entiteti isplatili jedva pola iznosa za poticaje poljoprivrednicima

13.01.2016.
u 07:00

U RS-u od planiranih 60 milijuna isplaćeno je 41 posto poticaja, a u Federaciji od istog tog iznosa isplaćeno je samo pola

Poljoprivrednici u RS-u su ogorčeni jer im je od 60 milijuna KM, koliko je planirano proračunom u 2015., isplaćeno svega 24,8 milijuna KM, odnosno 41 posto, objavio je Capital.ba. Situacija nije nimalo drukčija u FBiH. Kako je za Večernji list BiH kazao Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije, isplaćeno je tek pola od odobrenih sredstava za 2015. te su se tako dugovanja poljoprivrednicima popela na 100 milijuna KM. - Savjetovao sam kolege kako bi zaštitili poljoprivredne proizvođače, ako imaju uredne odluke da su zakonski ostvarili pravo na poticaj, a isti nisu dobili, da pokušaju poslati urgenciju da to Vlada ispoštuje, a ako ne ispoštuje, da ljudi idu u tužbe, kazao je Muslimović. Posebno je ogorčen što se u potpunosti želi uništiti poljoprivreda u BiH, što se omogućilo da BiH postane “odlagalište otpada” iz EU. - To se prodaje po mizernim cijenama i preplavi tržište, a istovremeno se BiH stavljaju visoke kvote za izvoz, što dodatno stavlja ulje na vatru poljoprivrednicima, kazao je Muslimović, dodavši kako političari nisu učinili ništa kako bi zaštitili poljoprivrednike, kako na razini entiteta, tako i na razini države. Po pitanju sezone koja je iza nas, kazao je kako nije bilo elementarne nepogode koja ih nije zadesila. - Nešto malo posljedica od poplava je sanirano, ali one nastale uslijed suše nisu, kazao je Muslimović dodavši kako u nekim dijelovima nisu čak htjeli ni proglasiti elementarne nepogode. Kazao je kako je i u 2016. planirano 60 milijuna KM za poljoprivredu. - Proračun FBiH je 2,6 milijardi KM, što znači da se nije ispoštovalo ni onih tri posto od proračuna. A po bivšoj strategiji trebalo je biti najmanje tri, odnosno šest posto zbog CEFTA-e i zaštite domaće proizvodnje, kazao je Muslimović dodavši kako je realno da to bude 120 mil. KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?