Plinski rat za BiH se nastavlja

Energoinvest kao ruski igrač ugrozio isporuku plina za FBiH

31.03.2021.
u 22:55

Energoinvest, koji nastupa kao ruski igrač, svojim jednostranim potezima dovodi u pitanje sve razvojne projekte koje vodi BH-Gas jer se prijelazom na Turski tok stvara veća ovisnost o ruskom plinu

Energoinvest dd Sarajevo je izvršio je upad u plinski sustav i mimo utvrđenih procedura pokušava nabavku plina preusmjeriti na Turski tok, doznaje Večernjak zbog čeega se odvija prava drama budući bi se sutra trebao realizirati taj plan.

BH-Gas je sukladno odluci Vlade FBiH o Beregovu, na granici Ukrajine i Mađarsje kao primopredajnom mjestu osigurao i dobio potvrde operatera na transportnom putu od Beregova i time omogućio nesmetan transport plina.

Ono što treba znati da Energoinvest, koji nastupa kao ruski igrač, svojim jednostranim potezima dovodi u pitanje sve razvojne projekte koje vodi BH-Gas jer se prijelazom na Turski tok stvara veća ovisnost o ruskom plinu. Zašto Energoinvest ovo radi nije jasno, ali sada već postoji sumnja da Energoinvest želi po svaku cijenu zadržati ugovor s Gazpromom pokušavajući na taj način onemogućiti diverzifikaciju izvora opskrbe i taj svoj monopol zacementira za naredne godine.

Primopredajno mjesto Beregovo radi za sve kupce Gazproma, a samo Energoinvest uvjerava javnost da je nemoguće primati plin na tom mjestu. Ako može za ostale korisnike u regiji postavlja se pitanje što sprječava Energoivest da osigura to primopredajno mjesto i zaštiti FBiH plaćanja raskidne klauzule s mađarskom stranom u visini od 23 milijuna dolara.

Vlada FBiH je donijela jednoglasnu odluku da Beregovo ostaje primopredajno mjesto i time jamčila isporučitelju plina da FBiH neće do 2023. godine mijenjati to primopredajno mjesto. Ovim potezima Energoinvest uz blagoslov dijela Vlade FBiH radi u interesu Rusa, a na te poteze krajnje neblagonaklono gleda SAD. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?