ODLIČNE METODE

Energija za novi radni tjedan: Evo kako sve možete pripremiti kavu

Grgur Žućko/PIXSELL
11.01.2021.
u 08:29

Jedan od najjednostavnijih načina pripreme kave je pomoću French Pressa s kojim za manje od deset minuta možete napraviti odličnu filter kavu

Šalica kave ujutro može nam odrediti raspoloženje za cijeli dan. Portal Eating Well zato donosi nekoliko jednostavnih pravila s kojima ćete svako jutro kod kuće skuhati savršenu kavu

Turska kava

Ulijte hladnu vodu u džezvu i stavite dvije pune čajne žličice kave, ali nemojte miješati! Koristite sitno mljevenu kavu, po mogućnosti srednje prženu. Upalite kolo na srednju jačinu i stavite džezvu na plamen, a otprilike minutu nakon toga, dodajte šećer. ako ga koristite, ali opet bez miješanja. 

Tek kad kava potone u vodu, vrijeme je da je napokon promiješate, a kad se počne stvarati 'pjena', smanjite vatru i pričekajte da se kava digne, no nikako ne smije zakuhati. Kad se počne dizati, ugasite i stavite kavu da odstoji otprilike dvije minute kako bi se talog spustio, a potom pažljivo ulijte u šalicu. Nemojte miješati kavu u šalici kako ne biste podizali talog s dna šalice.

Moka kava

Trenutno je jako popularno i kuhanje kave u 'moki', kako se zove trodijelni lončić u kojem se kava spravlja. Moka se danas proizvodi u nekoliko veličina, a da biste u njoj skuhali savršenu kavu treba slijediti par pravila.

Ulijte vodu u donji dio do oznake, a kavu uspite u sito, jedan od tri dijela ovog lončića..Donji spremnik moke napunjen vodom stavite da se grije, dok voda ne uzavre. Pazite da je vruća voda u spremniku do ispod ventila.

Stavite košaricu filtera u spremnik s vodom i napunite s kavom do vrha. Kavu nemojte stiskati, već samo prstom prijeđite preko vrha kako biste je izravnali. Kad voda u donjem spremniku moke dođe do vrenja, pritisak će kavu polako 'gurnuti' u gornji spremnik. Držite poklopac moke otvorenim kako biste mogli promatrati kako kava curi u gornji spremnik.

Kad je kava pri kraju, poprimiti će žućkastu boju, tad je vrijeme da kavu maknete s vatre. Moku ostavite da se hladi ili pustite po njoj hladnu vodu, preko donjeg spremnika da spriječite daljnje curenje kave.

French Press kava

Jedan od najjednostavnijih načina pripreme kave je uz pomoć 'French Pressa' s kojim za manje od deset minuta možete napraviti odličnu filter kavu. Dozirajte oko 65 grama mljevene kave na jednu litru vode.

U French press stavite kavu i prelijte ju s vrućom vodom. Ostavite kavu da tako odstoji četiri minute, dok se na vrhu stvara 'kora od kave', pa tu koru promiješajte da većina čestica padne na dno. Ono što ostane na vrhu pokupite žlicom i bacite.

Sad ostavite kavu da odstoji još pet minuta, da većina čestica padne na dno. Ekstrakcija će se i dalje provoditi, što će rezultirati punim i bogatim okusom kave. Stavite poklopac. ali nemojte pritiskati i polako izlijte svu kavu da odvojite napitak od taloga.

Za bogatiji i puniji okus kave zaslužna je sama priprema i to što nema filtera, pa ćete kavu iz French Press-a vjerojatno, piše Eating Well, ili obožavati ili mrziti, sredine nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?