svečana sjednica Gradskog vijeća

Emocije i suze: sestru i brata Ivanu i Antonija Široki nije zaboravio

13.08.2020.
u 19:26

Uoči svečane sjednice Gradskog vijeća, u povodu blagdana Velike Gospe i Dana grada Širokog Brijega, na Trgu žrtava položen je vijenac i zapaljene su svijeće za umrle, poginule i nestale Širokobriježane. Vinko Topić, predsjednik Gradskoga vijeća Širokog Brijega, istaknuo je kako su vijećnici svojim odlukama pomogli gospodarskim subjektima da lakše prevladaju gospodarsku krizu izazvanu koronavirusom, piše Večernji list BiH

Istaknuti rezultati

Nazočni su imali prigodu pogledati izvješće gradonačelnika Mire Kraljevića u filmu u kojem su istaknuti postignuti rezultati u infrastrukturi, projektima koji su u tijeku i koji se planiraju. U filmskom izvješću posebnu su istaknuti realiziran projekti kao što su park Sajmište, šetnica do Borka, kružni tok na križanju Radićeve i Kranjčevićeve ulice, nastavak gradnje vodovoda za Ljubotiće, Dobrkoviće i Knešpolje, obnovi školskih zgrada, rekonstrukciji cesta, javnoj rasvjeti, spomen-sobi širokobriješkim braniteljima, postavljanju tenka na Pologu. Kazano je da bi prečistač za otpadne vode trebao biti gotov do kraja sljedeće godine. U filmu je istaknuta činjenica da je Široki Brijeg kulturno i sportsko središte s razvijenom infrastrukturom, s nadom da će s prevladavanjem koronakrize bogat kulturni život vratiti u Široki Brijeg. U svome obraćanju na svečanoj sjednici gradonačelnik Kraljević kazao je kako se Široki Brijeg navikava na posebne okolnosti vezane za koronavirus. Naglasio je kako će brza cesta koja će prolaziti kroz Široki Brijeg riješiti niz prometnih problema u gradu.

- Stalno se govori kako je Široki četvrti ili peti po razvijenosti. Ja to neću prognozirati, ali ću raditi na tome da Široki bude što bolji - naglasio je Kraljević.

Nevenko Barbarić, novoizabrani zastupnik u Saboru RH i donedavni gradonačelnik Ljubuškog, kazao je kako RH kao članica EU-a i NATO-a sada može glasnije stati iza bh. Hrvata naglasivši kako nitko u RH poslije Tuđmana nije snažnije podržavao bh. Hrvate kao hrvatski premijer Andrej Plenković. - Povijesna je istina da je HVO branio BiH i RH. Čemu “strka” oko dodjele priznanja HVO-u - kazao je Barbarić i dodao je da bh. Hrvati neće odustati od borbe za jednakopravnost u BiH.

Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, pohvalio je postignute uspjehe Grada Širokog Brijega u četverogodišnjem mandatu Gradskog vijeća i gradonačelnika Kraljevića.

- Sve ono što smo čuli danas daje Širokom Brijegu posebno mjesto i poseban značaj. Sve učinjeno na prostoru ovoga grada daje mu jednu novu dimenziju i sadržaj. Ukoliko budemo imali jasnu viziju i kreaciju rješenja da biramo svoje predstavnike utoliko ćemo i uspjeti. Predstavnici Širokog Brijega i Hercegovine trebali bi biti zastupljeniji na višim razinama vlasti. Siguran sam da sve ono što se uradilo u posljednje četiri godine može biti na ponos svih nas, a pogotovo onih koji žive u svom rodnom kraju. Strategija razvoja Grada Širokog Brijega predviđa jedan megaprojekt kroz izgradnju brze ceste koji prometno i u svakom drugom smislu povezuje cjelokupnu Hercegovinu. Sve su to jasni pokazatelji kvalitetnog rada i razvoja lokalne sredine. I ovim putem od srca vam čestitam Dan Grada i blagdan Velike Gospe - kazao je dr. Čović dodajući:

- U sljedećem razdoblju, svi skupa, kroz naše zajedništvo trebamo pojačati napore na svim razinama. Ostvarenje potpune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH i legitimnog predstavljanja koji je ključ svih odnosa u ovoj zemlji su naš najveći cilj i najveći motiv i na tome ćemo zajedno i ustrajati - zaključio je predsjednik Čović.

Zahvalnica i 1. pješačkoj

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Zlatna plaketa “Grb Grada Širokog Brijega” Gospodarskom društvu Modra stijena, fra Vendelinu Karačiću, Ivani Cigić i Antoniju Zeljki posthumno te Gradu Vinkovcima. Posebno emotivno i sa suzama bilo je kada se govorilo o tragično preminulima sestri i bratu Ivani i Antoniju, koji su se, spašavajući jedno drugo, lani ugušili u čatrnji. Mnogi su i zaplakali prisjetivši se velike tragedije.

Javna priznanja preuzeli su suprug pokojne Ivane i supruga pokojnog Antonija. Donesena je i odluka o dodjeli zahvalnica aktualnom vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću i bivšim gradonačelnicima Vinkovaca Mladenu Karliću i Draženu Švagelju. Zbog zasluga oko postavljanja tenka i završetka spomenika zaustavljanju tenkovske kolone, zahvalnica je dodijeljena i 1. pješačkoj gardijskoj pukovniji Oružanih snaga BiH koja ujedno baštini identitet, tradiciju i kulturno-povijesno nasljeđe HVO-a i hrvatskog naroda. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?