krivica

Emin Hodžić priznao boravak na području Sirije i Iraka u strukturama ISIL-a

tužiteljstvo bih
08.03.2016.
u 10:28

Optuženi Emin Hodžić, rođen 28.10.1992. godine u Sarajevu, državljanin BiH, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo organiziranje terorističke grupe.

Hodžić je priznao u potpunosti kako je određen vremenski period boravio na području Sirije i Iraka u strukturama tzv. „ISIL“-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je priznanjem krivice pristao da mu se izrekne zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koju će izdržavati u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

Predložena kazna u skladu je s ulogom optuženog u izvršenju tog krivičnog djela, kao i njegovom odgovornošću za krivično djelo za koje se tereti.

U okviru aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija za provođenje zakona u BiH i inostranstvu, sve veći broj državljana BiH i članova obitelji prijavljuje nezakonitosti u vezi s odlaskom i boravka državljana BiH koji su na stranim ratištima.

Također, određen broj državljana BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, zbog nesnošljivih uslova boravka, kontaktira sigurnosne agencije s namjerom povratka u BiH, sporazumnog priznanja i izdržavanja kazne u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH. 

Tužiteljstvo BiH i partnerske sigurnosne agencije imaju kapacitete za otkrivanje i procesuiranje osoba koje odlaze na strana ratišta, te upozoravaju državljane BiH da se ne odlučuju na ove korake, riskirajući vlastitu sigurnost kao i zatvorsku kaznu po povratku sa tih područja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije