Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Elektronički identitet na Sveučilištu u Mostaru, prvi u BiH

Autentikacija i autorizacija pri pristupu uslugama ostvaruje se pomoću elektroničkih identiteta koji su kreirani za sve studente i nastavnike Sveučilišta u Mostaru.
03. prosinca 2019. u 13:08 0 komentara 33 prikaza

Sveučilište u Mostaru uspješno je implementiralo autentikacijsku i autorizacijsku infrastrukturu u svoje usluge čime je postalo prva institucija u Bosni i Hercegovini s implementiranim elektroničkim identitetom za svoje studente i nastavnike.

Autentikacija i autorizacija pri pristupu uslugama ostvaruje se pomoću elektroničkih identiteta koji su kreirani za sve studente i nastavnike Sveučilišta u Mostaru.

Osoba može imati samo jedan elektronički identitet i taj isti identitet koristi se za pristup uslugama Sveučilišta kao što su Informacijski sustav Sveučilišta (ISS), sustav za e-učenje SUMoodle, mobilna aplikacija Sveučilišta, eduroam...

Sve ove usluge bit će omeđene SSO (single sign-on) uslugom što znači da se prijavom u jednu uslugu automatski prijavljuje i u sve ostale. Važno je naglasiti da je ovu uslugu SUMIT implementirao uz pomoć svog strateškog partnera Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce), priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Elektronički identitet predstavlja skup podataka o pojedincu koji se koristi za potrebe autentikacije (provjere identiteta) i autorizacije (provjere prava pristupa) nekom resursu. Elektronički identitet, uz ostale podatke, sadrži i korisničko ime i lozinku koji se mogu koristiti za pristup različitim uslugama.

Sveučilište u Mostaru planira ovaj iskorak napraviti i sa školama u Bosni i Hercegovini koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, dodaje se u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.