Broj eutanaziranih svinja ubrzano raste

Ekspertni tim za borbu protiv afričke svinjske kuge stigao u BiH: Čekaju se smjernice europskih stručnjaka

svinje
Sime Zelic/PIXSELL
12.07.2023.
u 21:00

Broj eutanaziranih svinja ubrzano raste, bolest se već proširila i u druge krajeve Semberije, Brčko distrikta i općine Lopare, a šteta je milijunska.

Ekspertni tim za borbu protiv afričke kuge stigao je poslijepodnevnim satima u Semberiju. Tijekom cijelog dana u ovom dijelu zemlje trajale su pooštrene kontrole inspektora na terenu i postavljanje dezinfekcijskih barijera. Situacija se komplicira. 

Ekspertni tim napravljen od članova Svjetske organizacije za zdravlje životinja, organizacije za prehranu i poljoprivredu i europskog povjerenstva na sastanku sa nadležnima u Bijeljini upoznat je sa stanjem na terenu.

Dok u lokalnoj zajednici čekaju prve smjernice europskih stručnjaka za daljnje postupanje, na terenu su nakon proglašenja izvanredne situacije pooštrene preventivne mjere, javlja BHRT

 

 

Dirеktоr Civilnе zаštitе Rеpublikе Srpskе Milan Novitović kaže kako je to je jedan od punktova za dezinfekciju vozila uz prisustvo i ljudi i dezinfekcijskih barijera. 

"Pomaci se trebaju vidjeti vide u broju inspektora na terenu, na skraćenju vremena za odvoz eutanaziranih životinjskih tijela s farme do jame za ukopavanje, do petka će se raditi s četiri vozila", kaže Novitović.

Broj eutanaziranih svinja ubrzano raste, bolest se već proširila i u druge krajeve Semberije, Brčko distrikta i općine Lopare, a šteta je milijunska.

Prеdsјеdnik Upravnog odbora Udružеnjа uzgајivаčа svinjа Republike Srpske Slobodan Petrić smatra kako je afrička kuga izašla s regije gdje je zabilježena prvi put. 

"Dobio sam informaciju za Crnjelovo da je izašla u druga sela, Žabar, Brčko distrikt, mislim da je bolest izvan kontrole", kaže Petrić.

Neizvjesna je i sudbina zdravih svinja u nezahvaćenim područjima jer je prodaja stala, a na zahtjeve i molbe za interventni otkup još nema konkretnog odgovora. 

Iako virus nije štetan za ljude, od svinjskog mesa bježe i građani zbog informacije da afrička kuga u zamrznutom mesu može preživjeti do tri godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?