od 12. do 14. srpnja

Ekspertni tim za afričku svinjsku kugu stiže u BiH

svinje
reuters
10.07.2023.
u 17:30

U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke svinjske kuge, na teritoriji Brčko distrikta potvrđena su 22 žarišta bolesti, dok u Federacije BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH i rukovoditelj Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge Saša Bošković najavio je tijekom trećeg sastanka tog centra dolazak ekspertnog tima GF TADs za afričku svinjsku kugu u BiH od 12. do 14. srpnja.

Cilj misije je prikupljanje podataka i davanje preporuka za upravljanje bolesti.

U priopćenju se navodi da je na sastanku prezentirana i trenutna epidemiološka situacija po pitanju ove zarazne bolesti. U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke svinjske kuge, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja. Na teritoriji Brčko distrikta potvrđena su 22  žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federacije BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti.

Radi adekvatnog sprečavanja i širenja bolesti, Ured apelira na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja aktivno nastavlja pratiti epidemiološku situaciju na terenu i u skladu s tim poduzima sve potrebne mjere po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja ove zarazne bolesti, navodi se u priopćenju Ureda za veterinarstvo BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije