POVJERLJIVI DOKUMENTI

Ekskluzivni podaci: Borci Islamske države iz Bosne, Srbije i Kosova koji su još u Siriji

Reuters/Pixsell
15.06.2017.
u 19:09

Brojni borci iz BiH pobjegli su iz Rake i Mosula u provinciju Idlib, koja je danas glavno uporište svih džihadističkih skupina.

Teroristička organizacija Islamska država, koja svakodnevno gubi teritorij i u Siriji i u Iraku, pred potpunim je slomom jer je od njezina tzv. velikog kalifata koji je proglasila na teritoriju Sirije i Iraka 2014., ostalo samo nekoliko gradova i pojedinih četvrti. 

U Mosulu, u Iraku, teroristi drže još samo dvije četvrti, a u Siriji njihov glavni grad Raka gotovo je pred padom. Danas je većina boraca terorističke organizacije Islamske države koncentrirana u provincijama Deir ez-Zor i Idlib, a među njima i borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije koji su se pridružili toj zloglasnoj terorističkoj organizaciji. Iako za sada nitko ne može tvrditi koliko je točno poginulo boraca iz tih država, a najviše ih je bilo iz BiH, zna se gdje se danas nalaze preživjeli.

Večernji list dobio je ekskluzivne podatke iz povjerljivih izvora, prikupljene na temelju praćenja i prisluškivanja, o tome koliko ih je i gdje danas žive preživjeli borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije koji se bore na strani ISIL-a. Neometano prelazili granicu Prema podacima koje je dobio Večernji list, poveća grupa džihadista iz BiH sa svojim je obiteljima stacionirana u Majadinu pored grada Deir ez-Zora. Mnogi od njih su u Majadin došli iz Rake, a neki iz Mosula. Među njima je i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, koji radi za medije Islamske države. U Majadin su došli i neki od najzloglasnijih terorista iz BiH kao što je Ines Midžić iz Bihaća. On je jedan od aktera filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, a u Majadin je pobjegao sa svojom obitelji. Njegov pseudonim u šokantnoj videosnimci koja prikazuje kako Ines Midžić kolje kurdskog borca, glasi Salahudin al-Bosni. Midžić je rođen 1990. u Bihaću, gdje je bio i nastanjen. Mjesec dana prije odlaska trebao je braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

U Siriju je otišao s Fikretom Hadžićem preko Istanbula, letom iz Sarajeva 15. kolovoza 2012. Nekoliko puta vraćao se u BiH, prolazeći granične prijelaze neometano iako je za njim bila raspisana tjeralica, s time što je s njim 20. lipnja 2013. letom u Istanbul otputovao i Edin Zukić. Midžićeva šerijatski vjenčana supruga Edina Mulalić pridružila mu se u Siriji 1. kolovoza 2013. Salahudin, koji radi za medije ISIL-a i odlično govori engleski, vodi i uređuje ISIL-ov portal “Vijesti ummeta”. Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivist jedne nevladine organizacije u kojoj je bio prevoditelj. Kao i Midžić, u Majadinu, u provinciji Deir ez-Zor, nalazi se još jedan zloglasni terorist iz BiH, Jasmin Keserović zvani Japa, poznat po tome što je također jedan od aktera filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, u kojem je otvoreno pozivao na ubojstva ljudi s Balkana. Radi se o vrlo radikalnom mladiću, rođenom 1994. u Zavidovićima.

Jasmin Keserović, koji je među najžešće radikaliziranim i najnasilnijim islamistima, otišao je u džihad s Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. siječnja 2013. Da se radi o izuzetno opasnom teroristu dokazuje i jedan propagandni video na kojem se Keserović pojavljuje pod imenom Abu Muhamad al-Bosni. Na snimci su prikazani autentični kadrovi mosta Golden Gate, jednog od najprepoznatljivijih simbola San Francisca, te Las Vegasa, a veliča se i Omar Mateen, koji je izvršio pokolj u noćnom klubu u Orlandu. Keserović je u tom snimku vrlo žestoko pozivao svoje pristaše na ubojstva nevjernika.

“Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge u njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod automobile, u kuće i urede. Ubijajte ih snajperima s prigušivačima, ubijajte ih onako kako možete, pa makar to bilo i nožem. I nemojte praviti razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila Islamske države. Oslonite se čvrsto na Alaha i pomozite svojoj braći”, poručuje Keserović pristašama ISIL-a. Među borcima iz BiH i danas je u provinciji Deir ez-Zor i Alija Keserović iz Velike Kladuše, rođen u selu Trnovu. ISIL-u se pridružio 2014. i jedan je od aktera ISIL-ova propagandnog filma “Struktura Hilafeta”.

Tu je i Goran Pavlović Abdulah, ratnog imena Ebu Ubejde, rodom iz Srbije, rođen u Beogradu, koji je prešao na islam. Jedan je od najboljih prijatelja Inesa Midžića (Salahudina), a u Siriji je od 2013. S kćeri Nevenom i ženom Mirjanom jedno vrijeme živio je u selu Gornja Maoča. Kći se udala za Samira Čićvaru, kojeg povezuju s napadom na američku ambasadu u Sarajevu. S njima je i Amir Selimović rodom iz sela Svojat kod Živinica u BiH.

Dio bosanskih džihadista još je u Raki i pruža otpor kurdskim snagama ne želeći se povući. Prema podacima kojima raspolaže Večernji list, brojni borci iz BiH pobjegli su iz Rake i Mosula u provinciju Idlib, koja je danas glavno uporište svih džihadističkih skupina. Provinciju Idlib uspoređuju s Afganistanom za vrijeme talibana. U Idlibu je i Edin Zukić iz Banovića u Bosni, koji je među prvima napustio BiH. Za razliku od većine Bošnjaka koji su se pridružili terorističkoj organizaciji Islamskoj državi, Edin se priključio Al Nusra fronti povezanoj s Al-Qa’idom. Zukić je na društvenim mrežama poznat kao Abdulah Muhadžir. Sada je pripadnik pokreta Taliban u Idlibu. S njim su i njegov brat Elvedin Zukić, Jasmin Grabus i Sandžaklija poznat kao Saad Sandžaki. Ta skupina zasad miruje u Idlibu i čeka razvoj situacije.  Šire krvoločnu ideologiju Prema informacijama kojima raspolažemo, u iračkom gradu Mosulu, među pripadnicima ISIL-a koji još drže tri četvrti, nalaze se i borci iz BiH i Kosova.

Skupina boraca u Mosul je otišla na čelu s Bajrom Ikanovićem, čuvenim teroristom iz Bosne, koji je u Mosulu i poginuo. Među tim borcima su i Edin Kahriman iz Maglaja, Senad Hasanović iz Sarajeva te još nekolicina boraca iz BiH i Kosova. Za Hasanovićem i Kahrimanom raspisana je crvena Interpolova tjeralica. Grad Mosul će uskoro biti oslobođen i ti borci imaju samo dva izbora – ili će se predati ili će poginuti. Većina tih pripadnika vehabijskog pokreta otišla je u Siriju 2013., u grad Azaz na granici s Turskom. U Siriju su ih Turci puštali i legalno i ilegalno. Nakon što je Islamska država proglasila kalifat, svi su iz Azaza otišli u Raku. Kasnije su se širili i na Al Bab, Sarin, Kobane..., ali nakon što su ih Kurdi protjerali, 2015. većina je otišla u u Mosul.

Pitanje je kamo će preživjeli borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije nakon sloma Islamske države? Teško je vjerovati da će se ti džihadisti vraćati u BiH i susjedne zemlje jer će, po svemu sudeći, oni koji prežive biti uhićeni. Međutim, to je i veliki ispit za obavještajne službe u regiji ako se oni ipak pokušaju vratiti u svoje domicilne zemlje, jer svi oni šire krvoločnu ideologiju za koju su spremni poginuti. Službe moraju biti spremne i za brojne pristaše koje ISIL ima u BiH, koji financiraju tu organizaciju i dijele njezinu ideologiju. Oni su i mnogo opasniji jer su već tu, pritajeni i čekaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?