Slučaj dr. Nebojše Mraovića u Brčkom

Ekshumirane kosti u dvorištu liječnika iz BiH koji ih je sakrio ispod fontane: 'Desetljećima rada nismo naišli na sličan slučaj'

Federalna televizija
29.09.2023.
u 07:43

„Do sada u našoj praksi u ovom poslu koji se desetljećima radi, u traganju za posmrtnim ostacima, nismo naišli na sličan slučaj - da je netko posmrtne ostatke s jedne lokacije odnio i skrio u svom privatnom dvorištu“, kaže Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata, najvjerojatnije s područja Srebrenice, ekshumirani su u dvorištu obiteljske kuće liječnika Nebojše Mraovića u Brčkom. Javnost je šokirana, a cijeli slučaj pokrenuo je priču o velikom broju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, među kojima su i brojni ugledni građani.

Zabetonirane ljudske kosti, izostanak humanosti i etike, istraživanja nad ljudskim ostacima...

„Do sada u našoj praksi u ovom poslu koji se desetljećima radi, u traganju za posmrtnim ostacima, nismo naišli na sličan slučaj - da je netko posmrtne ostatke s jedne lokacije odnio i skrio u svom privatnom dvorištu“, kaže Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, javlja Federalna televizija.

Prema dostupnim informacijama, posmrtni ostaci žrtve, najvjerojatnije s područja Srebrenice, doneseni su u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu. Istraga traje, identitet žrtve još nije utvrđen, a Mraović obavlja posao ortopeda kao da se ništa nije dogodilo. Zato za medije kaže kratko: „Ja sam ih koristio u bolnici za planiranje operacija, oni su valjali stotinama ljudi“.

„Ovo što je kolega uradio baca sjenu na rad svih liječnika u Bosni i Hercegovini, ne samo pojedinih dijelova BiH. Mi smo mala zemlja, malo je liječnika ovdje, bavimo se znanstveno-istraživačkim radom, to podrazumijeva poštovanje određenih procedura, a ni u kom slučaju ne podupire skrivanje tragova zločina i ometanje istrage“, ističe Šekib Umihanić, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

U Bosni i Hercegovini se još traga za posmrtnim ostacima 7.597 osoba. Među njima je i ugledni Brčak Enver Dedić, koji je 1992. imao 37 godina.

Obitelji žrtava ponovno apeliraju: svi koji imaju bilo kakve informacije o mogućim lokacijama da ih konačno i otkriju. I sustav mora biti konkretniji, poručuju.

“Da se izdvoje sredstva za kupnju informacija, gdje će informator biti zaštićen… Kada se ljudski ostaci iskopaju, kad se utvrdi da je iz proteklog rata - onda tom čovjeku daš novac. I tada ćemo doći do rezultata. Ljudi sami sebe štite“, kaže Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja obitelji nestalih Bošnjaka Brčko distrikta BiH.

Iz međunarodnih organizacija naglašavaju kako Zakon za nestale osobe mora u potpunosti biti proveden. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?