pozitivni podaci

Ekonomisti smatraju da se gospodarstvo u BiH oporavlja

poslovanje
13.09.2021.
u 21:38

Trenutni ekonomski oporavak naše zemlje daje stanovnicima nadu, a političarima upozorenje da konačno počnu raditi.

Gospodarstvo u Bosni i Hercegovini se oporavlja, primjećuju ekonomisti, pa čak i prestiže pretpandemijske rezultate. Hoće li politika prepoznati ovaj trenutak za iskorak u jačanju gospodarskih i ekonomskih aktivnosti?

Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine u prvih sedam mjeseci iznosila je 19 milijardi i 500 milijuna maraka i veća je za 24 posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše smo izvozili u Hrvatsku, Srbiju, Italiju, Njemačku i Austriju.

Za ekonomski oporavak u ovoj godini nije zaslužna država, nego međunarodna potražnja, smatraju ekonomisti. Paralelno s ovim podatkom, imamo i smanjenje uvoza, jer su domaćinstva u BiH postala vrlo siromašna, pa sve manje kupujemo. Stalne turbulencije u zemlji ne ulijevaju povjerenje investitorima, a radna snaga koja je sve “jeftinija” odlazi iz države, javlja BHRT

Ovo je trenutak kada bi se moralo strateški razmišljati kako bi se dugoročno ostvarila korist. Preokret će se dogoditi kada izdvajanja za plaće budu 50, umjesto sadašnjih 63 posto. To bi značilo veće radničke plaće i novi ciklus potrošnje, mišljenja je struke.

Trenutni ekonomski oporavak naše zemlje daje stanovnicima nadu, a političarima upozorenje da konačno počnu raditi. Jer, ovako slaba ekonomija još ne može ponuditi kvalitetan iskorak”, poručuje struka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?