Traži se deportacija

Džihadisti iz BiH najbrojniji

16.11.2016.
u 09:00

U izvješću, koje je na zahtjev Slobodarske stranke, ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka dostavio parlamentu, navedeno je kako je 287 građana Austrije i simpatizera Islamske države planiralo otputovati u ratne zone u Siriji i Iraku kako bi se pridružilo džihadistima.

Deportacija

Među 287 osoba koje je ministarstvo unutarnjih poslova Austrije označilo potencijalnim džihadistima i stavilo ih pod stalni nadzor, najbrojniji su Čečeni i državljani BiH, doznaje “Glas Srpske”. “Džihadisti iz BiH stigli su među izbjeglicama koje su devedesetih godina prošloga stoljeća napustile BiH i dobile azil u Austriji”, navedeno je u izvješću. Gotovo svaki drugi bivši terorist ili simpatizer Islamske države došao je u Austriju kao izbjeglica i mjesečno je dobivao 840 eura državne pomoći. “Kako je moguće da smo mi financirali ove vrlo opasne osobe samo zbog njihova statusa azilanta? Zahtijevamo hitnu deportaciju tih osoba”, rekao je predsjednik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache. U izvješću je navedeno da su 44 osobe iz Austrije poginule u borbama u Siriji, da se s ratišta vratilo 87 džihadista, dok ih je 50 spriječeno na granici otići u Siriju.

Središte vehabija

Beč već dulje vrijeme slovi kao središte vehabija s prostora bivše Jugoslavije. Austrijske vlasti su, ranije, utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanski i sandžački vehabije. Prema statističkim podacima, u Austriji živi oko 339.000 muslimana, od kojih su većina imigranti i teško se integriraju u društvo. Tako u Beču postoji paralelno islamsko društvo u kojem žene sjede kući, zbog čega ne znaju ni njemački jezik. Bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić u više navrata upozoravao je da problem s vehabijama nije u BiH, već u Beču, odakle se, kako je govorio, vehabije regrutiraju i financiraju i da je “jabuka razdora muslimanima u Bosni” poslana iz tog grada. Javnost u cijeloj Europi 2014. šokirala je vijest o Sabini Selimović (15) i Samri Kešinović (16), državljankama Austrije, čiji su roditelji podrijetlom iz BiH, a koje su pobjegle iz Austrije u Siriju kako bi se pridružile ISIL-u. Obje su u Siriji ubijene, a put od uzornih gimnazijalki, kćeri i sestara do “džihad-ratnica” prolazile su u džematu Altun-Alem u Beču gdje su vrbovane kako bi se pridružile borcima Islamske države.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?