Nesreće na radu

Dvostruko više poginulih radnika u 2021. nego u 2020.

27.12.2021.
u 12:56

Ukupno 16 radnika poginulo je u Republici Srpskoj u 11 mjeseci 2021, što je dvostruko više nego u istom periodu 2020, kada je zabilježeno osam takvih tragedija.

Ove godine je srušen rekord u odnosu na nekoliko godina ranije jer se u cijeloj 2017. godini dogodilo osam smrtnih ozljeda na radu, u 2018. njih 13, a 2019. je evidentirano devet tragedija.

Iz Inspektorata Republike Srpske za "Nezavisne novine" je potvrđeno da se za 11 mjeseci 2021. godine, u oblasti nadzora inspekcije rada, dogodilo 15 smrtnih ozljeda na radu, od čega jedna u elektroprivredi, četiri u građevinarstvu, tri u ostalim djelatnostima i sedam u šumarsko-drvnoj industriji.

"Također, u oblasti nadzora tehničke inspekcije, to jest u rudarstvu, dogodila se jedna smrtna ozljeda na radu", istaknuli su iz Inspektorata RS-a.

Prema podacima Inspektorata RS-a, u istom periodu 2020. godine u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo se sedam smrtnih ozljeda na radu - jedna u elektroprivredi, dvije u građevinarstvu, četiri u šumarstvu i drvnoj industriji. Također, u 2020. godini u oblasti nadzora tehničke inspekcije, to jest u rudarstvu, dogodila se jedna smrtna ozljeda na radu.

"Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda te šumarstvo i drvna industrija, u kojima promatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka ozljeda na radu. U kategoriju ostale djelatnosti svrstavaju se oblasti kao što su trgovina, turizam, kultura, prosvjeta, komunalne djelatnosti i drugo, u kojima ozljede nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta", naveli su iz Inspektorata Republike Srpske.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske, kaže za "Nezavisne novine" da je strašan podatak da je za 11 mjeseci 2021. godine 16 ljudi izgubilo život na radnom mjestu.

"Činjenica je da se ne poštuje ni Zakon o radu ni Strategija o zaštiti na radu. Ono što je najgore - ne poštuje se čak ni ljudski život. Iz godine u godinu situacija se pogoršava. Mnogo je i jedan život, a ta brojka od 16 je alarm da svi kontrolni organi konačno moraju početi raditi  svoj posao", istaknula je Vrabičić.

Sa njom se slaže i Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruga poslodavaca Republike Srpske, koji također naglašava da kontrolna tijela treba češće  izlaziti u kontrolu.

"To je strašna brojka. Uglavnom je to nepoštovanje propisa. Mislim da inspektori moraju raditi više na tome, to je jedino rješenje. Sama preventiva nije dovoljna. Moraju se pooštriti kontrole", naveo je Petrović za "Nezavisne novine".

Iz Inspektorata RS podsjećaju da je jedna od najrizičnijih djelatnosti građevinarstvo i upravo toj oblasti se, kako tvrde, posvećuje posebna pažnja te se kontinuirano uvrštava u operativne planove kontrola.

"Najčešće nepravilnosti koje su utvrđene u oblasti građevinarstva odnosile su se na organiziranje poslova zaštite na radu, vršenje periodičnih pregleda sredstava rada i opreme,  osiguranje upotrebnih dozvola za sredstva rada i opremu, osposobljavanje radnika za siguran i zdrav rad, itd", rekli su iz Inspektorata Republike Srpske.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije