široki brijeg

Dvoranom se zaorila pjesma “Slavonac se Hercegovkom ženi”

27.04.2019.
u 09:15

U Širokom Brijegu održan veličanstveni koncert pod nazivom “U san mi dođu tambure”

Tamburaška glazba u Širokom Brijegu ima tradiciju dulju od stotinu godina. Već početkom 20. st. tamburica se svirala na kućnim zabavama, a u slavnoj širokobriješkoj Klasičnoj franjevačkoj gimnaziji postojala su čak tri tamburaška zbora! Tu tradiciju nastavila je Glazbena škola Široki Brijeg, jedina glazbena škola u Bosni i Hercegovini u kojoj se profesionalno izučavaju i tradicionalna hrvatska glazbala, pa tako i tamburica. Polaznici ove škole imaju prigodu svirati više vrsta tamburaških glazbala. U sastavu Glazbene škole djeluje i tamburaški orkestar koji vodi Joško Slišković.

Prepuna dvorana

Ovaj orkestar kvalitetu muziciranja na najljepši način iskazao je na tamburaškom koncertu “U san mi dođu tambure” u prepunoj širokobriješkoj kinodvorani. Na ovom koncertu nastupili su brojni prijatelji ove glazbene institucije. Uz domaće izvođače nastupile su i zvijezde hrvatske tamburaške glazbe Šima Jovanovac i Stjepan Jeršek – Štef. Publika je s oduševljenjem prihvatila pjesmu “Slavonac se Hercegovkom ženi” u izvedbi Šime Jovanovca, hercegovačkog zeta (supruga mu je iz Gruda), a prepuna dvorana pjevala je sa Stjepanom Jeršekom - Štefom njegov hit “Sve poštivam, svoje uživam”.

Uživanje i poštivanje

No, i izvođači iz Hercegovine pokazali su koliko im je bliska tambura. Publika je lijepo primila nastup Tonija Ćavara, Marije Čolak, Zdenka Damjanovića, Dragana Lovrića, Bože Zovke – Boleta, tamburaških sastava “Tamburaši s kamena”, “Mokarski tamburaši” i “Dukati”. Iako je ovo bila tamburaška večer, dašak juga donijele su klape “Dobrkovići” i “Proložac”, a nastupio je i Marijan Župić – Vukas. Zborovođa koncerta bila je Marija Čolak, dok je dirigent bio Joško Slišković.

Šima Jovanovac bio je više nego oduševljen: - Na ovaj lijepi koncert dospio sam zahvaljujući prijateljstvu s Joškom Sliškovićem i Božom Zovkom – Boletom, s kojima surađujem već godinama. Joško je svoj tamburaški orkestar digao na visoku razinu, više sam nego oduševljen činjenicom da je tamburaška glazba ovako zdušno prihvaćena u Širokom Brijegu i Hercegovini. Inače, Joško Slišković i ja razrađujemo ideju o jednom mjuziklu s tamburaškom glazbom! Stjepan Jeršek – Štef, koji se vratio s podulje turneje po Australiji, rekao nam je: - Ja sam Slavonac zagorskih korijena, a svojatuju me i Hercegovci. Tamburaška glazba jako je prihvaćena na svim prostorima gdje žive Hrvati. Oduševljen sam ovim koncertom u Širokom, ponosan sam na Joška Sliškovića što je tamburašku glazbu približio mladima ovdje u Širokom Brijegu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije