još nema epidemije

Dvije osobe u HN županiji oboljele od ospica, 9 u BiH

13.03.2018.
u 10:20

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u siječnju ove godine zabilježena su dva slučaja oboljelih od ospica, navodi se u mjesečnom biltenu o kretanju zaraznih bolesti Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Iz kojih mjesta je dvoje oboljelih u HNŽ-u, nismo uspjeli doznati, ali ti slučajevi nisu evidentirani u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, piše Večernji list BiH. 

- Sa sigurnošću mogu reći da ti slučajevi nisu bili na našoj klinici, postoji mogućnost da je neki liječnik prijavio sumnju na ospice i kao takva se mora evidentirati - kazao je za Večernjak dr. Jurica Arapović iz Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar. Ukupno je u FBiH u siječnju zabilježeno šest slučajeva ove vrlo zarazne bolesti i to, osim dva slučaja iz HNŽ-a, još dva u Tuzlanskoj županiji te po jedan u Posavskoj i Srednjobosanskoj županiji. Da ovaj broj nije konačan kad je riječ o oboljelima u FBiH, govori i to da je Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije, prije nekoliko dana potvrdio medijima da su se tijekom siječnja i veljače u ovoj županiji pojavila tri slučaja ospica, a radi se o djeci iz Lukavca, Kladnja i Tuzle. - Bit ćemo zadovoljni ako sve ostane na trima slučajevima, jer opasnost uvijek postoji kada imamo nisku pokrivenost MMR cjepivom - rekao je Topalović. U RS-u su evidentirana dva slučaja oboljelih od ospica, koja međusobno nisu povezana, a to su ujedno i svi evidentirani slučajevi ove godine. Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS-a, jedan od oboljelih je dvadesetšestogodišnji muškarac iz Istočne Ilidže, koji se bavi ugostiteljstvom, a koji nije cijepljen nijednom dozom MMR cjepiva, dok je drugo jednogodišnje dijete iz Vlasenice, koje je u prethodnom razdoblju boravilo u Srbiji, gdje je proglašena epidemija.

Od polovine ožujka epidemija ospica u Srbiji, od kojih je dosad oboljelo više od 3300 ljudi, a umrlo devet, ako se obistine procjene epidemiologa, počet će slabjeti, a u svibnju bi se obolijevanje moglo svesti samo na sporadične slučajeve. To će biti prirodno gašenje epidemije, jer virusu ospica, isto kao i gripi, ne pogoduje toplo vrijeme. Međutim, nova epidemija mogla bi se očekivati već dolaskom jeseni, posebno ako se ne učini nešto glede cijepljenja. Oko 95% oboljelih u Srbiji nije cijepljeno protiv ospica, a 33% liječeno je ili se još liječi u bolnicama. Od težih komplikacija registrirana je upala mozga kod jednog oboljelog, a upala pluća kod 358 oboljelih.

- Moguće je da je virus ospica postao agresivniji, i da smo zbog toga u ovoj epidemiji imali devet smrtnih ishoda - kazao je epidemiolog dr. Radmilo Petrović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije