TOMISLAVGRAD

Duvanjski Centar za socijalnu skrb pružio pomoć za 50 djece s problemima u obitelji

storyeditor/2023-04-12/Centar_za_socijalnu_skrb_u_Tomislavgradu_1_.jpg
13.04.2023.
u 17:36

Među njima je bilo 12 odgojno zanemarene djece te 38 njih čiji je razvoj ometen nesređenim obiteljskim prilikama

Centar za socijalnu skrb Tomislavgrad je u prošloj, 2022. godini pružao različite oblike pomoći i zaštite osobama koje su na različite načine ugrožene i o kojima je društvo dužno skrbiti, piše Večernji list BiH. Djelatnici Centra brinuli su se o djeci, mladima, odraslima, starijima, narušenim brakovima, poremećenim obiteljskim odnosima, pružali stručnu pomoć, savjetovali, rješavali socijalne i materijalne potrebe...

Pomoć i zaštita

Na evidenciji Centra bilo je 20 djece bez oca, 10 bez majke i dvoje čiji su roditelji spriječeni vršiti roditeljsku dužnost. Stručni djelatnici radili su s 50 djece čiji je razvoj poremećen zbog obiteljskih prilika, pružajući njima i njihovim obiteljima odgovarajuću pomoć i zaštitu. Od toga je bilo 12 odgojno zanemarene i zapuštene djece, po šestero jednih i drugih te 38 djece čiji je razvoj ometen obiteljskim prilikama - 15 zbog nesređenih odnosa, 23 zbog materijalnih i drugih razloga.

U Centru za socijalnu skrb Tomislavgrad djeluje stručno povjerenstvo za vještačenje osoba s invaliditetom za općine Tomislavgrad i Kupres. U protekloj godini obavilo je dva vještačenja djece i devet vještačenja odraslih osoba za potrebe ostvarivanja prava na pomoć za uzdržavanje.

Kad je riječ o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, podneseno je 186 molbi i sve su pozitivno riješene. Od 276 djece - učenika koji su ostvarili pravo na povlaštenu vožnju, 157 ih je ostvarilo pravo na 100 posto besplatan prijevoz, a 119 na 20 posto povlastice na prijevoz.

Materijalna skrb

Skrbilo se i o materijalno neosiguranim te za rad nesposobnim osobama kroz pomoć za uzdržavanje i jednokratne novčane pomoći. U 2022. godini Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) je preko županijskog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih osigurala novčana sredstva za isplatu pomoći za uzdržavanje za 12 mjeseci u visini od 100 konvertibilnih maraka mjesečno.

Pomoć za uzdržavanje primala su 102 korisnika. Jednokratnu novčanu pomoć dobile su 62 osobe: za liječenje i nabavu lijekova - 33 odluke, za utrošak električne energije - 13 odluka, za pogrebne troškove - jedna odluka, izvanredne okolnosti, bolest i drugo - 12 odluka i tri odluke po službenoj dužnosti. Iznimna novčana pomoć, uz suglasnost Ministarstva, odobrena je za jednog korisnika. Hercegbosanske šume dodijelile su preko Centra 70 m2 ogrjevnog drva za ugrožene osobe i dobilo ga je 14 korisnika.

Nedostatak djelatnika

- Centar za socijalnu skrb Tomislavgrad, u stvarnosti, a i u skladu s važećim pravilnicima koji propisuju uvjete za rad u centrima, bilježi nedostatak stručnih djelatnika, zbog čega su postojeći djelatnici vidno opterećeni obujmom posla te istodobno rade i po više stručnih područja.

Nerijetko nas stranke i napadnu, a poznato je da nemamo nikakav oblik zaštite u radnim prostorijama. Zbog toga je pokrenuta inicijativa na razini Federacije BiH da se zaposlenicima u socijalnoj skrbi zakonom odredi status službene osobe i da se u centre za socijalnu skrb uvedu detektori metala i zaštitari u obliku zaštite zaposlenika. I dalje nemamo djelatnika na održavanju čistoće te i dalje poslove psihologa obavlja vanjski suradnik - iznosi objektivne poteškoće s kojima se susreću Ilija Krišto, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Tomislavgradu.

Izdano je 86 različitih potvrda po različitim osnovama, od čega 61 potvrda za branitelje. Za korisnike pomoći za uzdržavanje izdano je šest potvrda za ostvarivanje povlastica za liječenje i električnu energiju, devet potvrda za nezaposlene osobe da ne ostvaruju prava iz socijalne skrbi, 10 potvrda za studentska prava.

Na zahtjev Centra, zaključkom Općine Tomislavgrad, odobreno je 397,70 KM za kupnju knjiga i pribora za školsku djecu iz triju socijalno ugroženih obitelji s njezina područja. Za razliku od 2021. godine, navedeni traženi iznos je manji jer su odlukom Vlade Hercegbosanske županije svi učenici dobili besplatne udžbenike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije