Sarajevo

Duhovna obnova ‘Milosrđe Mu je ime’

19.03.2016.
u 11:00

Udruga katoličkih studenata “Emaus”, u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu organizirala je uskrsnu duhovnu obnovu “Milosrđe Mu je ime”. Obnova je održana u crkvi sv. Ćirila i Metoda. Predvodio ju je don Ivan Štironja, ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, a otvorio vlč. Marin Marić, duhovni asistent UKS “Emaus”.

Milosrđe

U duhovnom nagovoru prije sv. ispovjedi don Ivan je, potaknut pjesmom “Duše Sveti, mi te trebamo”, podsjetio na darove Duha Svetoga, te važnost Duha koji nas želi osnažiti i obnoviti. Geslo susreta “Milosđe Mu je ime” skraćena je rečenica iz dokumenta pape Franje iz enciklike “Lice milosrđa”, koje predstavlja Isusa. Riječ milosrđe dolazi od pojmova milo i srce. Važno je biti i imati milo srce. Don Ivan se u svome govoru dotaknuo i odnosa između mladića i djevojke te je istaknuo kako mladić odnosno djevojka u svome partneru odnosno partnerici treba imati milo srce. Primjer pravog milosrđa je postao Isus, kako svojim životom tako i žrtvom na križu radi našeg spasenja. Ulomak iz Matejeva Evanđelja govori kako Isus nije odbacio carinike, a ni grešnike, nego ih blago poziva krenuti za Njim. Tako i nas sve poziva na činjenje dobra, međusobnu pomoć te opraštanje jer nitko od nas nije bezgrešan. U svome govoru don Ivan je posebno naglasio da se ne bojimo sakramenta ispovijedi te da skupimo snage na pomirenje s Bogom jer Bog nikad ne pamti grijehe te je to ilustrirao primjerom iz Biblije da Bog piše na prašini.

Humanost

Na kraju svoga duhovnog nagovara don Ivan je naglasio da odlučno kažemo ne grijehu i lošim navikama, da sakrament ispovijedi bude istinski izvor radosti, vedrine i mira. Nakon duhovnog nagovora uslijedila je ispovijed za oko 100-ak prisutnih, a na raspolaganju za pomirenje s Bogom bilo je 10 svećenika. Potom je uslijedila sv. misa koju je također predvodio don Ivan Štironja uz koncelebraciju vlč. Marina Marića. Sveto misno slavlje svojom pjesmom uljepšao je bend Emaus. Uslijedio je kulturno-zabavni program u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta koji je izveo glumački i glazbeni sastav UKS Emaus, a program su vodili Ana Marković i Blaženko Duvančić. Na početku programa obratio se svim nazočnima uz pozdrave i dobrodošlicu predsjednik UKS “Emaus” Nikola Nikolić. Nikolić je također ukratko predstavio UKS “Emaus” te način rada i djelovanje. Naglasio je kako je udruga u proteklom vremenu organizirala zahtjevnu humanitarnu akciju “Mladi protiv gladi” i zahvalio studentima i volonterima koji su sudjelovali. Nikolić je čestitao svetkovinu Uskrsa, zaželjevši da Uskrs u nama živi svaki dan. Predstava je nosila naziv “Izgubljeni sin”, a, prije svega, bila je poučna osobito za mlađe dobi. Iz UKS “Emaus” zahvalili su VBS u Sarajevu na prostoru, svećenicima koji su ispovijedali, predvoditelju duhovne obnove, Centru za mlade i župi sv. Josipa na Mrijin dvoru... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije