Završetak projekta

Duffy i Čavara u ponedjeljak u Maglaju

marinko cavara
20.02.2016.
u 15:39

Direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy zajedno s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom posjetit će u ponedjeljak općinu Maglaj, gdje je u proteklih godinu i pol proveden projekt “Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica” (CESTA), koji je financirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a implementirao Catholic Relief Services BiH (CRS).

Završetak projekta službeno će biti obilježen posjetom novoizgrađenom mostu kod tvornice Natron - Hayat, nakon čega će sudionici obići sanirano klizište na relaciji Liješnica - Bradići, javlja Fena. 

U okviru tog projekta u Maglaju su provedena četiri projekta obnove infrastrukture, šest projekata samopomoći u koje je bila uključena lokalna zajednica, a 50 obitelji dobilo je pomoć za obnovu poljoprivredne proizvodnje neposredno nakon poplava.

Ukupna vrijednost projekta infrastrukture u Maglaju, u okviru projekta CESTA, iznosila je više od 2,74 milijuna KM, od čega je USAID (preko CRS-a) osigurao 1,32 milijun KM.

U projektu izgradnje mosta i sanacije klizišta, kojima je pružena pomoć stanovništvu Maglaja nakon nesreće prouzročene poplavama u svibnju 2014. godine ključni sufinancijer je bila Vlada FBiH, putem Federalnog fonda za pomoć nastradalima od prirodne nesreće na području FBiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te Agencije za vodno područje rijeke Save.

- Otvorenju mosta prisustovat će i premijer ZDŽ Miralem Galijašević i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić, te čelnici CRS-a BiH i nadležnih federalnih institucija, navodi CRS.

Projekt CESTA započet je u srpnju 2014. s ciljem pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu. Financijski doprinos projektu dale su i navedene općine, CRS, te domaće institucije. U pet navedenih općina, u okviru CESTA-e, provedeno je 26 projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koji su identificirani kao ključni za normalizaciju života u tim općinama i omogućavanje ekonomske stabilnosti (vodovodi, mostovi, odvodni sustavi...), kao i 26 projekata manjeg obima u kojima su sudjelovale i lokalne zajednice. Projekt ukupne vrijednosti 5,72 milijuna dolara financiran je od USAID-a s oko 4 milijuna dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?