Čapljina

Dubrave - hercegovačka Champagna

02.06.2017.
u 08:00

Dva vina vinarije “Vina Zadro” iz Domanovića nagrađena su na manifestaciji “Decanter World Wine Awards” u Londonu. Nagradom “Platinum - Best Central & Eastern European White & Red Wine” nagrađena su vina Crnjac & Zadro Žilavka i Crnjac & Zadro Blatina. - Nagrade su nas jako razveselile, bila je i po koja suza.

Dobra berba

Čovjek čeka 20-ak godina za jednu dobru berbu kako bi se predstavio svijetu nekim svojim dobrim proizvodom. Mi smo na tom prestižnom natjecanju u Londonu, među 17.200 uzoraka, dobili platinaste nagrade za CZ Žilavka 2016. i CZ Blatina - godina berbe 2015. Uz to, još smo dobili srebrnu medalju za Cabernet Sauvignon, za Rondo smo dobili broncu i preporuku za Chardonnay. Tako da smo jako sretni i zadovoljni. To se teško može ponoviti, ali vidjet ćemo, kazao je Ivan Zadro, vlasnik vinarije “Vina Zadro” i dodao: - U slobodnom prijevodu, s obzirom na to da je riječ o žilavki i blatini, našim autohtonim sortama, rekao bih - najboljim na svijetu! Natjecanje “Decanter” pokazuje da je to za srednjoistočnu Europu najbolje bijelo i crveno vino! Prava je rijetkost da jedna vinarija dobije i za bijelo i za crveno vino platinaste nagrade. - Kad ste slali uzorke, pretpostavljamo da nešto slično niste očekivali? - To su bili snovi, nismo se nadali tim nagradama. Onako potajno smo računali - možda nekada nešto dobijemo. No, ovo grožđe kada je bilo pred vinarijom, ja sam našoj enologinji Zdravki Palameti rekao: zbog ovoga grožđa sam došao u Domanoviće! Zbog ovoga grožđa! Izgleda da sam to ostvario i pogodio. Zbog toga grožđa dobili smo te medalje. Dubrave je Bog stvorio za voće i grožđe.

Velika očekivanja

Područje od Čapljine do Stoca Bog je stvorio za voće i grožđe, kao francusku pokrajinu Champagne. To je Bog stvorio za voće i grožđe! Mi smo prave rezultate postigli kada smo se pomakli prema Rotimlji, prema malo plićem zemljištu, gdje su padine, prave, kao u regiji Champagne, to je Bog stvorio za to, kazao je. - Dakle, brežuljkasti tereni su jedan od preduvjeta za izvrsno grožđe, odnosno vino? - Po mom iskustvu, duboka zemljišta na Dubravama daju obilan urod koji ne može dozoreti, a malo plića, na brdovitom terenu, sami su vrh. Jedan od naših vinograda na Bogoševcu je na 430 m nadmorske visine. Tu uvijek struji zrak, manja je potrošnja zaštitnih sredstava, kvalitetniji su uzorci. Gore pokazuje šećer do 25! Za to nema šanse u ravnici, više od 18, 19, 20, ali mi zato od toga grožđa radimo šampanjac. Od priznanja očekujemo jako puno, poglavito na tržištima koja nisu proizvođači vina, kao što je Engleska. Već su tražili naše uzorke kako bi organizirali promociju za 300 veletrgovaca. Očekujemo veliki pomak, a najvažnije je što za nas te platinaste medalje pokazuju da smo na dobrom putu, dobro radimo, a drugi dio će doći kao posljedica. Priznanja su došla u pravi trenutak za hercegovačko vinarstvo i vinogradarstvo, stanje u ovoj oblasti se preispituje, a ima slučajeva da se vinogradi poslije učestalih šteta čak i “krče”, kazao je Zadro. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?