BEVANDA U VATIKANU

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin dolazi u BiH

bevanda
VL FOTO
20.10.2014.
u 09:07

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao u Vatikanu s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom o BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se jučer u Vatikanu s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i upoznao ga s aktualnom političkom situacijom u BiH, a posebno se osvrnuo na put BiH k Europskoj uniji.

Nazočio i papa Benedikt

Predsjedatelj Bevanda je u Vatikanu jučer pred stotinama tisuća vjernika, vjerskih i političkih lidera iz cijelog svijeta, okupljenih na Trgu svetog Petra, nazočio misnom slavlju na kojem je beatificiran papa Pavle VI., priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Papa Franjo predvodio je misu proglašenja blaženim poglavara Katoličke crkve od 1963. do 1978., čime je i okončana dvotjedna sinoda Katoličke crkve. Papa Pavle VI. je bio izuzetno skroman čovjek i smatra se jednim od uzora aktualnog pape Franje koji ga često spominje u svojim govorima. Jučerašnjem misnom slavlju je nazočio i bivši papa Benedikt XVI. Predsjedatelj Bevanda u razgovoru s državnim tajnikom kardinalom Parolinom je zahvalio Svetoj Stolici na svemu što čini za BiH, a posebno na brzom reagiranju i pomoći koju su pružili u saniranju posljedica u vrijeme katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH u svibnju ove godine. Državni tajnik se zanimao za položaj Hrvata u BiH i za upravo održane izbore u BiH te izrazio nadu da će se vlast brzo formirati i BiH ubrzano krenuti u ostvarivanje zadanih ciljeva kako bi se priključila europskoj obitelji. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je istaknuo kako bi raznolikost kakva postoji u BiH trebala svima postati izvor obogaćenja i povezivanja i da će uvijek poticati takav zajednički hod u kojem će katolička zajednica u BiH nastaviti doprinositi obogaćivanju cjelokupne BiH. Predsjedatelj Bevanda je rekao kako su ovi izbori bili pokazatelji kulture bh. građana s obzirom da se nije dogodio nijedan incident. Kardinal Pietro Parolin se zanimao i za zastoj u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006.

Zakon o blagdanima

Predsjedatelj Bevanda je u razgovoru naglasio kako se nada da će brzo nakon formiranja vlasti u BiH Zakon o vjerskim blagdanima, koji je jedna od stavki Temeljnog ugovora, doći ponovno u proceduru i da će ovaj put dobiti potrebnu suglasnost jer neće biti onih koji su zaustavljali davanje podrške. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin je rekao kako će uskoro posjetiti BiH, što je naznaka da bi i papa Franjo u sljedećem razdoblju mogao pohoditi BiH, navodi se u priopćenju iz Vijeća ministara BiH. Sastanku s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i jučerašnjem svečanom misnom slavlju nazočila je i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije