Koordinacijski sastanak

Državna koalicija danas u Mostaru traži novu energiju za ubrzanje EU puta

25.09.2023.
u 11:12

Nepunu godinu nakon izbora mnoge vladajuće koalicije u BiH već su u krizi

Kako se bliži prva godišnjica mandata nove vlasti, sve je više problema i pukotina u vladajućim koalicijama na gotovo svim razinama. Ipak, kada je riječ o državnoj razini vlasti, postoji određeni kontinuitet kada govorimo o susretima i definiranju zakonskih rješenja koja trebaju dobiti podršku na državnom Parlamentu, piše Večernji list BiH. Tako će se danas održati novi koordinacijski sastanak koalicijskih partnera na razni BiH - HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka "trojke" (SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda). Razgovori će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, a izaslanstva na sastanku predvodit će predsjednici Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić.

Potpora Zapada

Iako je donedavno slovila kao najčvršći politički savez, poglavito na bošnjačkoj političkoj sceni, tzv. trojka našla se u problemima, i to zbog lokalnih odnosa u Sarajevu. U općinama Novo Sarajevo i Centar došlo je do snažnih podjela i sukoba između koalicijskih partnera. Sukobi su toliko eskalirali da je pokrenut opoziv načelnika općine Centar Srđana Mandića iako je ostalo tek nešto više od godine do novih lokalnih izbora. Čelništva Naroda i pravde, Socijaldemokratske partije i Naše stranke tvrde da se problemi u sarajevskim općinama neće odraziti na funkcioniranje koalicije na višim razinama, ali teško je očekivati da sve prođe bez posljedica. Trenutačno je "trojka" na državnoj razini zaokupljena drugim problemima jer spor oko Ustavnog suda BiH i optužnica protiv Milorada Dodika ozbiljno ugrožavaju sve što je započeto ili dogovoreno za realizirati. Velika prednost aktualne vlasti, i na državnoj i na federalnoj razini, leži u činjenici da ona uživa snažnu potporu zapadnih demokracija, od Sjedinjenih Američkih Država do Europske unije i pojedinačno najutjecajnijih članica Unije. Ta potpora je politička, ali i tehnička te financijska. Ostane li BiH čvrsto i na europskom putu, nema dvojbe da će i pomoć ključnih partnera i saveznika biti sve veća. No, i ta potpora izravno ovisi o ponašanju vladajuće koalicije u cjelini, ali i pojedinih stranaka i lidera pojedinačno. Činjenica je da je mnogo problema koji otežavaju rad koalicije na državnoj i federalnoj razini. U takvoj situaciji vrlo je teško donositi važne reformske odluke koje se očekuju. No, jasno je da to ne može biti opravdanje i da samo konkretne i učinkovite odluke mogu opravdati uspostavu aktualne vladajuće koalicije, posebice na federalnoj razini, i donijeti joj rezultate u budućnosti. Situacija po županijama je šarolika. Uz već spomenutu Sarajevsku županiju, gdje se čeka ishod statusa Stranke za BiH u vladajućoj koaliciji, turbulentno je i u većini drugih županija. Dvije županije i nemaju uspostavljene vlade nakon prošlogodišnjih izbora. U HNŽ-u ni jedan bošnjački blok nije u stanju osigurati minimalan broj ruku za dvotrećinsku Vladu s nezaobilaznim HDZ-om BiH.

Županije... Hrvati i Bošnjaci...

Neizvjesno je i u Hercegbosanskoj županiji, gdje hrvatske stranke imaju mogućnost osigurati nužnu dvotrećinsku većinu. Međutim, i tu postoje određene kalkulacije koje se vezuju i uz uspostavu vlasti u HNŽ-u, ali i uz neka druga pitanja. Mnogo se govorilo o promjeni u Vladi Zeničko-dobojske županije, ali je tamošnja Vlada još uvijek u istom sastavu. Slično je i s vladama u Unsko-sanskoj, Bosansko-podrinjskoj županiji. Najstabilnije su vlade u Zapadnohercegovačkoj, Posavskoj i Srednjobosanskoj županiji. Dok je za prve dvije to i logično, imajući u vidu činjenicu da HDZ BiH u njima ima natpolovičnu većinu, u središnjoj Bosni to je svojevrsni kuriozitet. Tamo vlast tradicionalno obnašaju dvije vodeće nacionalne stranke Hrvata i Bošnjaka - HDZ i SDA. Unatoč teškom ratnom nasljeđu, ali i vrlo narušenim odnosima dviju stranaka na državnoj i federalnoj razini, u SBŽ-u ta koalicija prilično dobro funkcionira. Stabilnost koalicija na svim razinama svakako je temeljni preduvjet da ta vlast ostvari bilo kakve rezultate u ovom ciklusu. Iako su svi svjesni da previranja donose probleme, ne treba isključiti promjene vlada u pojedinim županijama. Zbog zakonskih propisa, na državnoj i federalnoj razini to je teže izvesti, pa i u slučaju kriza vlasti smjene su malo vjerojatne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije