Što otkriva statistika EUROSTAT-a

Državljani BiH najbrojnija manjina u dvjema zemljama EU-a

stanovništvo
08.01.2016.
u 18:57

Eurostat je izračunao da je u Hrvatskoj oko 6.733 Bosanaca i Hercegovaca, što čini 27 posto ukupnog broja stranaca koji žive u toj susjednoj zemlji. Na drugom mjestu su Srbi, kojih je 2.888

Državljani Bosne i Hercegovine najbrojnija su nacionalna manjina u dvjema zemljama, u Sloveniji i Hrvatskoj. Otkrivaju to nedavno prezentirani podaci Europske agencije za statistiku (EUROSTAT), čiji su istražitelji analizirali sastav stanovništva u 28 zemalja Europske unije, prenosi Faktor.ba

Kosovari, pa Srbi

U kategoriji koja se odnosi na brojnost stranaca u zemljama analizirano je pet najbrojnih zajednica. Na osnovu tih rezultata potvrđeno je da je najviše nosilaca bosanskohercegovačkog državljanstva u Austriji, čak 89.784, odnosno devet posto ukupnog broja stranaca, ali da smo zbog brojnosti drugih zajednica tek na četvrtom mjestu u toj zemlji. Prije nas su Nijemci, Turci i Srbi.

Posebno je interesantna brojnost naših državljana u Sloveniji. Prema podacima Eurostat-a, ukupno 43.250 Bosanaca i Hercegovaca stanuje u ovoj zemlji, što čini skoro pedeset posto ukupnog broja stranaca koji žive tamo. Iza naših sunarodnjaka slijede Kosovari, kojih ima oko 10.500, te Makedonci i Srbi, kojih je po devet tisuća u Sloveniji.

U Hrvatskoj je dosta manje bh. građana. Eurostat je izračunao da je u toj susjednoj zemlji oko 6.733 Bosanaca i Hercegovaca, što čini 27 posto ukupnog broja stranaca koji žive u Hrvatskoj. Na drugom mjestu su Srbi, kojih je 2.888, odnosno 12 posto, a potom Slovenci sa 1.999 državljana, što čini osam posto.

Interesantna je i brojnost manjina u vodećim zemljama Zapadne Europe. Oko milion i po Turaka sa putovnicom te zemlje nalazi se u Njemačkoj. Rumuni važe za najbrojnije u Italiji i Španiji. Eurostat je otkrio da je oko milijun Rumuna trenutno u Italiji, a oko 700.000 u Španiji. U obrazloženju takvog stanja navodi se da su Rumuni, nakon prijema u Europsku uniju 2007. godine, te odluke da mogu raditi u zemljama Unije, masovno krenuli ka Zapadu, tražeći posao i dobru zaradu.

Vietnamci u Europi

Posebno je interesantno prisustvo Vietnamaca u dvjema europskim zemljama. Naime, u Češkoj živi čak 57.000 građana koji imaju putovnicu Vietnama. Također, manjina iz te zemlje zastupljena je i u Poljskoj. Njih oko 3.400 zaslužno je što su kao manjina među pet, koje je tretirao Eurostat. Interesantna je i brojnost Poljaka izvan njihove matične zemlje. Najveća je u Velikoj Britaniji, gdje živi 748.000 Poljaka. Druga po brojnosti je zajednica državljana Indije, kojih se u Veliku Britaniju doselilo 347.000.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije