Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Državljani BiH koji planiraju u Hrvatsku moraju popuniti online obrazac

29. svibnja 2020. u 20:06 0 komentara 1198 prikaza
granica
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske su s ciljem efikasnog prelaska granice otvorili posebnu web stranicu koju svi građani BiH trebaju popuniti online obrazac prije nego što krenu na put u ovu zemlju.

Kako je za Klix.ba potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffmann na toj posebnoj stranici se nalazi online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji se uobičajeno traže tijekom prelaska granice.

"Onog trenutka kada policajac na granici skenira putovnicu bh. državljanina, automatski ga sustav poveže sa svim ranije upisanim podacima u tom online obrascu. To bh. državljani trebaju obaviti prije nego što krenu na put, dakle, treba popuniti web obrazac i proslijediti ga na adresu MUP-a Republike Hrvatske", pojasnio je Hoffmann.

Kako je dodao, na taj način će se brže i jednostavnije prijeći granica bez problema.

"To ne znači da neće moći prijeći granicu onaj koji nije popunio online obrazac, međutim, to će za njega prouzročiti dodatno zadržavanje jer će biti privremeno izdvojen s trake i onda će ga morati ručno popunjavati. I ukoliko bude takvih više ljudi onda će zaista biti velikih gužva. Nakon toga će ga policajac unijeti u njihov sustav, a putnik će cijelo vrijeme morati čekati da se završi taj proces", naglasio je Hoffmann.

Ova odluka je već na snazi, a Hoffmann je napomenuo kako svi ostali uvjeti i dalje važe kada je riječ o ulasku u Hrvatsku.

"Uz popunjavanje ovog obrasca nužna je putovnica i ako se radi o turističkom posjetu nužna je potvrda o rezervaciji hotelskog ili nekog drugog privatnog smještaja. Isto tako, ako je riječ o poslovnom posjetu, potrebno je pozivno pismo tog poslovnog subjekta u Hrvatskoj", zaključio je Hoffmann.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.