Veleposlanik Noah Gal Gendler uputio pismo

Država Izrael: Pozdravljamo prijedloge koje su iznijeli Hrvati u pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH

08.08.2022.
u 08:27

- Država Izrael pozdravlja ohrabrujuće korake koje su nedavno poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite židovske zajednice i njezina položaja u našoj zemlji

U povodu nedavnih odluka donesenih u BiH, one na državnoj razini o prihvaćanju radne definicije pojma “antisemitizam” te na lokalnoj, u Mostaru, o promjeni imena ulica koje su nosile sporne, uvredljive nazive, oglasilo se Veleposlanstvo Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani, piše Večernji list BiH.

Veleposlanik Noah Gal Gendler uputio je pismo koje prenosimo u cijelosti.

- Država Izrael pozdravlja ohrabrujuće korake koje su nedavno poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite židovske zajednice i njezina položaja u našoj zemlji. Naime, riječ je o donošenju odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o prihvaćanju radne definicije pojma “antisemitizam”, koju je postavio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA), a koja je donesena na inicijativu dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića. Sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Čekaju se drugi gradovi

Odlukom Grada Mostara preimenovane su ulice koje su bile nazvane po ustašama, što je učinjeno na inicijativu gradonačelnika Mostara Marija Kordića i uz potporu predsjednika Gradskog vijeća Mostara i predsjednika klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara - navodi se u pismu.

 

 

Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine, a koji su napravljeni u korist svih njezinih građana i njezine židovske zajednice te se nada da su ti koraci izraz dobrodošlice i kako će drugi gradovi u BiH i njihovi dužnosnici biti potaknuti ovim pozitivnim iskorakom Grada Mostara te napraviti pravi izbor i preimenovati ulice i javne ustanove koje nose uvredljive nazive. Država Izrael podržava ustavnost Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njezinih građana i svaku inicijativu koja promiče tu ravnopravnost. U tom smislu treba istaknuti da Država Izrael čvrsto vjeruje kako je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i njegov Aneks IV - Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavio održiv sustav podjele vlasti među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima - naglašava se.

Presude i teret BiH

- Država Izrael smatra da se to mora poštivati i uzeti u obzir pri traženju rješenja za Izborni zakon, koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju. Jedan od načina održavanja ovih ključnih načela je legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda “Sejdić - Finci”, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene. Nedostatak provedbe presuda i dalje ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu. Pri tome pozdravljamo spremnost i prijedloge koje je iznijela hrvatska strana u Bosni i Hercegovini tijekom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva - zaključeno je u pismu veleposlanika Izraela za BiH Noaha Gala Gendlera. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
12:15 08.08.2022.

Bilo bi onda fino i da izraelski Arapi budu konstitutivni i da im se da pola Izraela.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?