Međugorje

Drveni križevi na Križevcu iz zahvalnosti Kraljici Mira

Uz drvene križeve na križnom putu su i brončani reljefi  Marijan Sivrić
07.09.2016.
u 08:00

U znak zahvalnosti Gospi, na brdu Križevac u svetištu Kraljice Mira u Međugorju 8. kolovoza 2001. godine dvojica prijatelja iz Austrije Herbert Fuik iz Graza  i Herbert Fuchs iz Beča postavila su drvene križeve uz brončane postaje križnoga puta poznatoga talijanskog kipara Carmella Puzzola.

Zamijenili su dotadašnje križeve koji su bili dotrajali drvenim križevima na postajama križnoga puta te svake godine, kada dođu u Međugorje, održavaju i boje te drvene križeve.

Fra Slavkovo odobrenje

U kolovozu 2001. godine ova dvojica pobožnih policajaca iz Austrije Herbert Fuik iz Graza  i Herbert Fuchs donijela su križeve izrađene od najkvalitetnijeg drva.

Postavljanje je trajalo tri dana.

Kada su ih ugrađivali bila je iznimno visoka temperatura, prelazila je čak 40 Celzijevih stupnjeva.

Vodu i cement nosili su na leđima do svake postaje na Križevcu. Stare križeve koje su skinuli slali su diljem svijeta.

Zanimljivo je da je jedan od tih starih križeva poslan u Meksiko, u svetište Gospe Guadalupske. Jedan križ je u kući roditelja Herberta Fuika koji je ovih dana hodočastio u Međugorje sa suprugom. Govorio je o ovome pothvatu i iskustvu Međugorja.

- Moj prijatelj Herbert Fuchs je puno prije bio u Međugorju. On me molio da pođem s njim u Međugorje. Onda smo vidjeli da su stari križevi na Križevcu propali i došli smo na ideju napraviti nove. Razgovarali smo s fra Slavkom Barbarićem, tražili njegovo odobrenje. On nam je to dopustio i onda smo po svojim planovima u Austriji napravili tih 14 križeva i dovezli ih u Međugorje. Imali smo samo tri dana da ostanemo i postavimo križeve.

Dana 8. kolovoza 2001. godine postavili smo sve križeve koji su za nas nešto posebno. Jako sam ponosan što sam mogao sudjelovati u postavljanju križeva, kazao je Herbert Fuik koji je ovih dana bio u Međugorju.

Na Križevcu

Svečana sveta misa na brdu Križevac je u nedjelju u 11 sati. Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe. U čast Svete godine otkupljenja 1933./34. godine, potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, međugorski su župljani, unatoč velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ. U njegovo su križište ugrađene relikvije Isusova križa dobivene iz Rima. Prvi put je tamo slavljena sveta misa 16. ožujka 1934. godine. Toga dana promijenjeno je i ime brda, umjesto dotadašnjeg imena Šipovac, brdo se zove Križevac. Do 1981. godine ovo je bio blagdan za župljane i hodočasnike iz okolnih mjesta, a od 1981. godine i blagdan za hodočasnike iz cijelog svijeta. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?