Ljubuški

Dronom uradili snimke koje će im sada pomoći naći iskopine

10.10.2016.
u 10:00

Od 3. do 15. listopada na širem području općine Ljubuški izvodit će se arheološka istraživanja pod nazivom “Vojnici, veterani i civili u zaleđu rimske kolonije – Istraživanje antičkog kulturnog i društvenog krajolika na širem području Ljubuškog, s upotrebom nedestruktivnih metoda arheološkog istraživanja”. Projekt financira Poljski nacionalni znanstveni centar kroz poziv “Preludium 10”, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Mostaru i Općinom Ljubuški.

Provedba projekta

Za provedbu projekta na kojem će sudjelovati deseci studenata odgovorni su Tomasz Dziurdzik, Tino Tomas i Mirko Rašić, priopćeno je na mrežnoj stranici Ljubuski archaeological project. Pod pojmom nedestruktivne metode arheoloških istraživanja podrazumijevaju se one metode koje ne zahtijevaju iskopavanje, a one će pomoći pri prepoznavanju struktura naselja. Za početak, one uključuju terenski pregled, prikupljanje vidljivih površinskih arheoloških nalaza i dosadašnje terenske fotodokumentacije, te ubiciranje GPS-om svih tragova antičkog života u okruženju. Nakon toga slijede geofizička istraživanja najpotencijalnijih lokaliteta čiji rezultati će otkriti zidove tj. arheološke objekte skrivene ispod zemlje, a poslužit će za preliminarnu interpretaciju bez potrebe za arheološkim iskapanjima.

Interakcija s građanima

- Kao dodatak, koristit ćemo satelitske i zračne snimke napravljene dronom, koje ponekad mogu sugerirati na postojanje arheoloških objekata ili antičke ceste, što u konačnici definiramo na terenu. Svi podaci će biti prikupljeni u GIS (geografski informacijski sustav), bazu podataka, što će nam omogućiti daljnju analizu. Za istraživanje populacije koja je ovdje živjela u antičko vrijeme, navedenim podacima, moramo dodati i analizu antičkih natpisa na kamenu, najčešće nadgrobnih spomenika. Stručni tim će raditi podijeljen po skupinama. Priopćenje je izdano za potrebu lakše komunikacije i interakcije sa sugrađanima. U vezi s tim, molimo sve sugrađane za razumijevanje, ako se članovi određene skupine izgube ili nehotice zateknu na vašoj parceli u polju bez odobrenja, molimo da pozovete kontakt-osobu odgovornu za provedbu projekta: Mirko Rašić, 063/618-618, priopćeno je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije