Poboljšanje zdravstvene zaštite za bolesnike na dijalizi

Dr. Tomić: U SKB-u Mostar na dijalizi 97 pacijenata

22.02.2019.
u 12:00

Mi smo, nažalost, otišli tridesetak godina unatrag umjesto naprijed, ali je vrijeme da idemo ukorak sa svijetom.

Cilj je Eurotransplant

Imamo nekoliko tisuća osoba koje čekaju organ za transplantaciju, a Bosna i Hercegovina je tek prije dvije-tri godine donijela zakon o donorstvu - rekao je jučer novinarima prof. dr. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. On je govorio prije početka okrugloga stola “Poboljšanje zdravstvene zaštite za bolesnike na dijalizi” koji je održan u prostorijama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ravnatelj Kvesić govorio je o tome što Bosna i Hercegovina treba učiniti kako bi postala punopravna članica Eurotlansplanta i gdje je, uopće, na tome putu, piše Bljesak.info. Naglasio je i kako već nekoliko godina SKB educira medicinske stručnjake kada je riječ o presađivanju organa.

Istaknuta je tom prigodom i važnost uspostavljanja mreže donora, odnosno uvezivanje. Prema pokazateljima, transplantacija u Bosni i Hercegovini na samome je dnu, kazano je na okruglom stolu u Mostaru.

- Imamo 97 pacijenata koji su na dijalizi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Radimo u dvije smjene. Pacijenti se dijaliziraju tri puta tjedno. Osim hemodijalize imamo i peritonejsku dijalizu. Ranije smo radili u tri smjene dok Konjic nije dobio svoj hemodijalizni centar. Sada je to malo rasterećeno jer pacijenti iz Jablanice i Konjica idu u Opću bolnicu Konjic - istaknula je prof. dr. Monika Tomić, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar.

Prof. dr. Tomić govorila je i o izgradnji novog objekta za pacijente koji dolaze na dijalizu, o problemu s laboratorijskim nalazima, problemu transplantacije.

Nema senzibiliteta

Istaknula je, također, kako su u više navrata organizirani okrugli stolovi, simpoziji o transplantaciji i njezinoj važnosti, ali kako društvo u BiH, kada je riječ o darivanju organa, još nije dovoljno senzibilizirano.

Inače, okrugli stol održan je u organizaciji Liječničke komore Hercegovačko-neretvanske županije i Klinike za unutarnje bolesti s Centrom za dijalizu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Sudjelovali su predstavnici ministarstava zdravstva HNŽ-a i ZHŽ-a, predstavnici Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a i ZHŽ-a te ravnatelji bolnica i domova zdravlja u tim dvjema županijama.

U BiH tisuće oboljelih čekaju transplantaciju organa, a najveći broj ih je i ne dočeka. Na listi čekanja u Federalnom ministarstvu zdravstva nalazi se 219 bolesnika koji čekaju bubreg dok 30 pacijenata čeka novu jetru. Srce čeka 12 pacijenata, a u RS-u i Distriktu Brčko ne postoje liste čekanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?