LIVNO

Dr. Mamić: Procijepljenost djece u rodilištu u Livnu veća od 95%

09.03.2024.
u 16:37

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diana Mamić kazala je kako je procijepljenost MRP (MMR) cjepivom u HB županiji znatno bolja od ostatka Federacije BiH

Zbog pada imunizacije djece, kako u Europi tako i u BiH, nekad iskorijenjena bolest koja može izazvati epidemiju ponovno se vraća, piše Večernji list BiH.

Ospice i hripavac

Riječ je o ospicama zbog kojih je u nekoliko regija BiH proglašena epidemija, a zabilježen je i porast oboljelih od hripavca, odnosno velikog kašlja. Kakvo je stanje u HBŽ-u, provjerili smo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Ravnateljica Zavoda dr. Diana Mamić kazala nam je kako na tjednoj bazi, u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pomno prate epidemiološku situaciju, kao i da za sada nema ni jedan prijavljen slučaj, a procijepljenost MRP (MMR) cjepivom znatno je bolja od ostatka Federacije.

- Cijepljenje u samom rodilištu veće je od 95%, što je odlično. Međutim, s kasnijim dozama imamo blagi pad, pogotovo imamo pad u prvoj godini života, tu nam je procijepljenost oko 80%, no i dalje je to u odnosu na ostale županije više nego dobro - kazala nam je dr. Mamić.

Potvrdio je to i pedijatar dr. Jandre Hrgić, ravnatelj livanjskog Doma zdravlja, te dodao: "Ranije se pojavilo jedno razdoblje djece koja su bila zahvaćena drugim MRP cjepivom u nizu za vrijeme rata i ta djeca nisu tada bila procijepljena. To su sad već odrasli ljudi, ali kroz ovo razdoblje nije se pokazalo. Prije nekoliko godina bilo je izvjesno razdoblje epidemije zaušnjaka, ali se sve to svelo na 20-ak slučajeva, tako da mogu reći da je u posljednjih 30 godina, što se tiče Doma zdravlja Livno i općenito procijepljenosti populacije, prvenstveno djece, stanje zadovoljavajuće."

Iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu kako je cijepljenje dvjema dozama cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole od iznimne važnosti za doživotnu zaštitu, a u FBiH, pa tako i u HBŽ-u, odnedavno se počelo i s cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa.

- HPV je dokazano uzročnik karcinoma vrata maternice. U pojedinim državama cijepljenje se provodi već više od 20 godina. Ono je u njihovom obveznom kalendaru cijepljenja ili je na dobrovoljnoj bazi, ali uglavnom imaju dostupno cjepivo protiv HPV-a i rezultati se već osjete na terenu, znači, u padu broja oboljelih - istaknula je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a i dodala kako blisko surađuju s domovima zdravlja na tom planu.

Da stanovništvo ne bi trebalo zazirati od tog cjepiva, naglasio je i dr. Hrgić: "Cjepivo je potpuno sigurno, provjereno, 15 godina traju studije koje prate reakcije na cjepivo i nije bilo nikakvih nuspojava. Nažalost, kod nas je malo zanimanje za imunizaciju, svega četvero djece je procijepljeno i imamo još naručene dvije doze za još dvoje djece, znači ukupno šestero."

I to je ujedno ukupan broj cijepljenih na području cijele županije. Očigledno je da treba poraditi više na promociji cijepljenja, zaključio je dr. Hrgić i dodao: "Ne samo lokalno nego i s više razine. Dakle, tu je Federalni zavod za javno zdravstvo prvenstveno trebao napraviti javnu kampanju u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i, naravno, to onda spustiti na niže razine, županije, općine i gradove."

Dodao je i to kako je on, kao pedijatar, spreman organizirati predavanja i razgovore po školskim ustanovama, no da prije toga županijska razina treba odraditi svoj dio posla.

Poruka struke

I dok je u BiH cijepljenje protiv HPV-a tek u začetku, u susjednoj Hrvatskoj dostupno je već devet godina i do sada je cijepljeno 51% djevojčica i 34% posto dječaka do 15. godine. Međutim, struka poručuje kako to nije dovoljno u borbi protiv raka vrata maternice te su kao krivca detektirali nedovoljno educirane roditelje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?