Zanimljiva otkrića

Doznajte za što su nadareni ljevaci, a za što dešnjaci?

ljevaci
21.02.2016.
u 09:45

Prema znanstvenim istraživanjima, ljevaci su nadareniji za precizne sportove, matematiku i umjetnost

Opredijeljenost za pisanje lijevom ili desnom ruku, kod djece postaje vidljiva nakon šestog mjeseca života, a najkasnije do četvrte godine. Iako roditelji često forsiraju djecu da koriste desnu ruku, stručnjaci se s tim nikako ne slažu. 

Podaci brojnih istraživanja govore da su ljevoruka djeca često natprosječne inteligencije. Lijevom rukom pisali su Napoleon, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, te Pablo Picasso.

Najbolje je, nastavljaju, pustiti dijete da se samo opredijeli kojom će rukom pisati ili uzeti igračku. I ljevaci mogu imati jako lijep i uredan rukopis, samo treba paziti da ruka bude pravilno postavljena pri pisanju da ne zaklanja vidni kut djeteta, piše Faktor. 

Ljudski mozak je lateraliziran, odnosno podijeljen na lijevu i desnu polutku. Lijeva je dominantnija, te kontrolira i upravlja informacijama koje dobiva iz desne strane tijela, a desna polutka kontrolira i upravlja informacijama s lijeve strane tijela. Kod ljevaka je situacija obrnutna i dominantna je desna polutka.

Prema znanstvenim istraživanjima, ljevaci su nadareniji za precizne sportove, matematiku i umjetnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije