ŽESTICA, VINO ILI PIVO

Doznajte koje piće podiže raspoloženje, a koje potiče agresivnost

Foto: Thinkstock
1/3
20.02.2018.
u 07:30

"Stoljećima su pića poput ruma, vodke, gina i ostalih žestokih alkoholnih pića povezivana s nasiljem i agresivnošću," izjavio je jedan od autora studije i stručnjak za javno zdravstvo pri Sveučilištu Bangor.

Čaša crnog vina na dan mnogima je rutina, a razne proslave čest su izgovor za popiti koju čašicu više i to, "za raspoloženje", rekla bi većina odraslih koji posežu za alkoholnim pićima. No, koje je alkoholno piće "podizač" raspoloženja, a koje potiče agresivno ponašanje, utvrdili su znanstvenici u istraživanju provedenom u Engleskoj.  

Pokazalo se da žestoka pića, koja imaju veći udio alkohola, češće potiču agresivna ponašanja kod osoba koja takva pića konzumiraju.  S druge, pak, strane, osobe koje piju crno vino češće su boljeg raspoloženja s pozitivnijim emocijama, navodi se. Oko 50 posto ispitanika tvrdilo je da se slično osjećaju i kada piju pivo, a ispijanje žestica najrjeđe je povezano s osjećajem opuštenosti.  

"Stoljećima su pića poput ruma, vodke, gina i ostalih žestokih alkoholnih pića povezivana s nasiljem i agresivnošću," izjavio je jedan od autora studije i stručnjak za javno zdravstvo pri Sveučilištu Bangor.  U istraživanju je sudjelovalo više od 30 tisuća ispitanika u dobi od 18 do 31 godine iz 21 zemlje svijeta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?