Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Doušnika CIA-e i FBI-ja Al-Kaida ubila 1995. u BiH

Kao osoba od povjerenja Al-Kaide, američki agenti su ga uspjeli vrbovati, i on im je davao informacije o radu terorističkog pokreta i njihova idejnog vođu Osame bin Ladena
28. veljače 2014. u 10:48 1 komentara 1408 prikaza
'osama bin laden'
Foto: ''

Doušnika američkog Federalnog istražnog ureda (FBI), koji je pružio vrijedne informacije o Al-Kaidi i koji se sastao s Osamom bin Ladenom, vrbovala je Središnja obavještajna agencija (CIA), ali su ga ubili operativci terorističke mreže u BiH, jučer je kao ekskluzivnu informaciju objavila američka TV kuća NBC. Prema tvrdnjama visokorangiranih američkih obavještajnih izvora, na čije se informacije pozivaju NBC-News, doušnik je radio kao vozač i osoba od povjerenja radikalnog egipatskog svećenika Omara Abdela Rahmana koji je osuđen na doživotnu robiju zbog napada na Svjetski trgovinski centar 1993. godine u New Yorku.

Kao osoba od povjerenja Al-Kaide, američki agenti su ga uspjeli vrbovati, i on im je davao informacije o radu terorističkog pokreta i njihova idejnog vođu Osame bin Ladena. Američki doušnik je nastavio raditi za FBI i nakon uhićenja Rahmana, ali su njegovi uspjesi privukli pozornost tajne američke agencije CIA. Tijekom 1994. godine, civilna službenica CIA uspjela je uvjeriti doušnika, uz pomoć veće količine novca, da počne raditi za Središnju obavještajnu agenciju. Tijekom 1994. ili 1995. godine CIA je doušnika poslala u BiH, gdje su se džihadisti borili na strani Armije BiH. No, FBI nije znao da je njihov doušnik počeo raditi za CIA-u ni razlog njegovog nestanka. Postojanje doušnika prvi put je otkriveno 2010. godine, nakon svjedočenja Eda Kjurena koji je tada bio pomoćnih specijalnog agenta u uredu FBI u Los Angelesu kada je tužbu protiv FBI podnio Basim Jusef, agent dodijeljen jedinici za borbu protiv terorizma u Los Angelesu, a koji je razvio rad doušnika i upravljao njegovim operacijama.

Jusef se raspitivao kod svojih izvora u Al-Kaidi što se dogodilo s doušnikom i dobio je informaciju da je otišao u BiH, gdje su ga ubili operativci terorističke mreže jer su vjerovali da radi za CIA. Kasnije je Jusef uspio potvrditi sumnje operativaca Al-Kaide da je doušnik radio i za CIA. TV mreža ne navodi koje je poslove obradio doušnik CIA-e, i u kojim je gradovima po BiH djelovao. Stalno se spominje da su suradnici Al-Kaide boravili na prostoru BiH, a njihovu deportaciju s bh. prostora od Alije Izetbegovića osobno je tražio američki predsjednik Bill Clinton. (Z. Jurilj)

  • Bosnjak:

    hahahaha...antipropaganda vam je cool..hahahaha