Svi gosti ovih objekata će morati imati jednu od tzv. VTP (cijepljen/testiran/prebolio) potvrda, a to su: potvrda o izvršenom cijepljenju, negativan antigenski ili PCR test koji nije stariji od 48 sati, ili potvrda o prebolovanoj COVID-19 infekciji u posljednjih šest mjeseci.

Morat će se poštivati i obavezni razmak između gostiju (jedna osoba na sedam metara četvornih), navedeno je u zaključku.

- Za provođenje ovih mjera bit će odgovoran organizator. U protivnom, smatrat će se da organizator krši mjere nadležnih tijela i postupit će se po članu 71a Zakona o inspekcijama SŽ - navedeno je u priopćenju Vlade KS.

Jednu od navedenih VTP potvrda, obavezne su posjedovati i osobe koje koriste usluge smještaja za kraći boravak u Sarajevskokoj županiji.

Određeno je da na skijalištima Bjelašnica i Igman nije potrebno imati jednu od VTP potvrda, ali će na ovim lokalitetima biti pojačan nadzor poštivanja preporuka/higijensko-epidemiol oških mjera Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ.

- Ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi ponavljanje njihovog kršenja na skijalištima, uvest se primjena VTP potvrda - navodi se u zaključku Vlade SŽ.

Kontrolu nad provođenjem svih navedenih mjera vršit će Županijska uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova SŽ.

Zaključkom Vlade je određeno i da će JU Zavod za javno zdravstvo SŽ, u koordinaciji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje SŽ, provesti screening testiranje na COVID-19 učenika i nastavnog osoblja, do 31. prosinca 2021. godine. Za testiranje djece do 18 godina je obavezna suglasnost roditelja.