kroz cijelu godinu

Donosimo vam pregršt ideja što možete s limunom

Dreamstime
23.05.2020.
u 20:43

Limun ima snažna ljekovita svojstva i okusom može popraviti brojna jela, s tim da ga možete iskoristiti cijelog, bez bacanja kore ili pulpe nakon što istisnete sok

Kora, sok, meso iz unutrašnjosti limuna, sve se to može upotrijebiti i spremiti tako da dobrobiti limuna možete koristiti kroz cijelu godinu, kaže Alex Elliott-Howery iz Cornersmith caffea u predgrađu Sydneya, u sklopu kojega održavaju online tečajeve pripreme slastica te kuhanja zimnice i zanimljivih obroka. U većini slučajeva, za limunom posegnemo zimi, prije sezone prehlada i gripe, no ako ga naučite spremati na pravi način, možete ga koristiti cijele godine, piše 24sata.hr. 

-  Iako mu sezona počinje najesen, da biste kupili limun za pohranu, hvatajte trenutak kada padnu cijene, savjetuje Alexin suprug Elliott-Howery. Možete ga konzervirati, napraviti marmeladu od limuna, spremiti koricu, ali i dodavati nizu drugih jela, radi konzerviranja, ili boljeg okusa, kaže.

- Limun je najbolji dodatak okusima u kuhinji, jer ide baš uz sve. Prvo što podučavamo u našoj školi kuhanja je da se mogu koristiti svi dijelovi limnuna, no neke vrste pogodnije su za marmeladu, a neke za dodatak jelima, pa je dobro znati razliku - kaže. Tako je limun vrste Eureka, koji se najčešće nađe u trgovinama, idealan za čuvanje i kiseljenje krastavaca, na primjer. Meyer  limuni su osjetljiviji, s manje gorčine i više slatkastog okusa, pa su bolji za pripremu kolača. Tu je i Ponderosa limun, s grbavom koricom, koji ima vrlo malo soka, ali je odličan dodatak za slana jela, prenosi The Guardian. 

Ako ne možete nabaviti netretirani limun, a želite ih sačuvati, napunite sudoper limunom i dodajte toplu vodu s malo sode bikarbone i octa pa ih malo izribajte sa spužbvicom. To će skinuti dio voska.

- Prije nego što prerežete limun i iscijedite sok, napravite zest, odnosno malim ribežom skinite vrh kore limuna. Možete ga čuvati u hladnjaku nekoliko dana, ili nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ili osušiti u pečnici, da dobijete prah. Kasnije ga možete koristiti na puno načina. Na primjer, dodati ga u maslac koji ste pripremili za pečenje mesa, ili maslinovo ulje kojim ćete preliti ribu - pojašnjava Alex.

Drugi način da iskoristite koru limuna je da je narežete na tanke trakice, pa prosušite u pećnici, pa ju onda dodate kao ukras i začin gotovim jelima.

- Ako želite kombinirati limun s nekim drugim jelima, dobar način je kuhanje marmelada. Pritom možete iskoristiti cijelo voće, čak i koru, pa za dobru marmeladu ne treba puno limuna - laže Eliot. Za njegov recept trebate ga, zapravo, samo pola kile, uz izbor nježnih začina koji će mu dodati arome. Njegov je prijedlog marmelada s viskijem. 

- Konzervirani limuni su također zanimljivo, a jednostavno rješenje. Ljudi često nemaju ideja za to kako bi ih koristili, no možete ih, na primjer, dodati u pileću juhu, pomiješati s aromama avokada i čilija ili umaku od jogurta, rajčice i češnjaka.  Konzervirani limun možete dodati u preljeve za salatu, marinade, u salate od krumpira, ili u hummus, da pdobijete lagani voćni, a opet slani okus - kaže Eliot. 

Konzervirani limun 
(za dvije staklenke po  500 grama)

- 1 kilogram limuna (možda će vam trebati više soka ako su suhi, pa osigurajte još koji limun viška)
- 150 grama soli
- po želji - lovorov list (ili 1 štapić cimeta i 2 klinčića) te 1 zrno pimenta i 5 zrna papra

Da biste sterilizirali staklenke, operite ih deterdžentom i vodom u vrućoj vodi ili u perilici posuđa. Potom stavite staklenke u pećnicu na 110 stupnjeva na 15 minuta. Kad operete poklopce, iskuhajte ih 5 minuta u loncu s vodom, pa ostavite da se osuše na zraku. 

Voće narežite na četvrtine, ili na polovine ako je malo. Na dno svake staklenke stavite žlicu (20 grama) soli. Stavite nekoliko slojeva narezanih limuna, pritiskajući koru, da ispusti sok i da vam stane više voća. Pospite još jedan sloj soli, pa dodajte još jedan sloj limuna. Dodajte začine sa strane u bočicu i ponavljajte dok se bočica ne napuni. 

Voće treba u potpunosti biti prekriveno sokom, pa ako limun nije pustio dovoljno soka, iscijedite još nekoliko komada i sokom napunite staklenku do vrha. Između limuna i poklopca ostavite 1 centimetar prostora, jer voće ne smije dodirivati vrh poklopca. 

Obrišite rub staklenke papirnatim ručnikom da uklonite suvišnu sol i zavrnite poklopac. Ostavite staklenku na hladnom mjestu tijekom 6 tjedana. Limun je konzerviran ako se sol potpuno otopila. Nakon otvaranja staklenke, čuvajte je u hladnjaku, do godine dana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije