stigle kao pomoć iz polkjske

Donirane sadnice zaražene bakterijom

31.03.2018.
u 12:43

Ono na što su malinari upozoravali još prije dvije godine, obistinilo se. Oboljele sadnice maline koje su dobili od UNDP-ja kao pomoć nakon poplava zarazile su njihova zemljišta, a rod je ispod svakog prosjeka. Da je riječ o propustu pri uvozu, potvrđuje i nacrt izvješća Ureda za reviziju UNDP-ja.

Stigle iz Poljske

Izvješće na 42 stranice do kojeg su došli mediji u RS-u, koje UNDP u BiH već dva mjeseca na sve načine pokušava sakriti, pokazuje da su maline bile zaražene bakterijskim rakom korijena. UNDP za isti tvrdi kako nije opasan za ljude. Sastavljanje spomenutog izvješća uslijedilo je nakon tužbe jednog od poljoprivrednika, a maline je posadilo 81 kućanstvo čija su zemljišta nakon sadnje kontaminirana i potpuno neupotrebljiva sljedećih pet godina. UNDP BiH je priču pokušao zataškati ponudom novih sadnica vlasnicima zemljišta, a onima koji nisu bili toliko lakomisleni saditi maline na zaraženom zemljištu, ponuđena je poljoprivredna oprema u vrijednosti od tisuću KM. UNDP BiH na ovaj je način upropastio zemljište nekoliko stotina ljudi. Inspektorat RS-a potvrdio je BIRN-u da su zaražene sadnice otkrivene 2015. - Inspektorat je otkrio kako su sadnice iz Poljske koje su uvezene preko tvrtke iz Mostara zaražene i dio njih je uništen, a kasnije se pratilo kome su bile podijeljene te su uništene - rekla je Dušanka Makivić iz Inspektorata RS-a dodavši da je u veljači 2016. uništeno 180.000 biljaka. U UNDP-ju se nisu pridržavali ni lokalnih zakona kojima je cilj spriječiti uvoz kontaminiranih sadnica. Nisu poslali stručnjaka u rasadnik kako bi ispitao maline.

Nisu poduzete mjere

Umjesto toga, oslanjao se na fotografije sadnica. Nijedan agronom UNDP-ja nije ispitao cjelokupnu pošiljku prije distribucije. UNDP nije poduzeo potrebne mjere kako bi izbjegao štetne utjecaje kada je potvrđena moguća kontaminacija - stoji u izvješću. UNDP je morao pregledati maline prije isporuke korisnicima, što nije učinio. Nekoliko dana nakon uvoza maline su podijeljene. Nakon što su inspekcije u Federaciji BiH i RS-u utvrdile da se radi o zaraženim sadnicama, naredile su UNDP-ju da obustavi isporuku. Isti nije reagirao ni dva tjedna nakon naloga inspekcija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?