posjetio ga i nadbiskup

Dom za starije pokraj Kiseljaka izgrađen i uređen u skladu s novim standardima

24.01.2024.
u 08:10

Predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata, posjetio je prvih desetak korisnika Doma za starije i nemoćne "Dr. Ivan Evanđelist Šarić" u okviru Pastoralno-socijalnog centra "Sv. Josip" u mjestu Lug, u općini Kiseljak, četrdesetak kilometara zapadno od Sarajeva, piše portal Večernjeg lista BiH.

Počeci funkcioniranja

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić i ravnateljica karitativnih ustanova za odgoj i obrazovanje s. Kata Ostojić, Školska sestra franjevka Provincije Svete Obitelji u Hercegovini, upoznali su nadbiskupa Vukšića s počecima funkcioniranja ovog Doma nakon čega je uslijedio susret s prvih desetak korisnika koji su obradovani iznenadnim posjetom pastira Crkve vrhbosanske. Nadbiskup Vukšić je sa zanimanjem saslušao dojmove ovih osoba treće životne dobi o boravku u njihovu novom domu. U razgovoru su izrazili zahvalnost za skrb i osoblje koje vodi brigu o njima. Vrhbosanski nadbiskup zanimao se za njihova imena i mjesta iz kojih dolaze, a susret je protekao u vrlo lijepom ozračju. Ravnatelj Šimić sa suradnicima ukratko je upoznao nadbiskupa Vukšića s daljnjim radovima na uređenju ovog karitativnog zdanja i okoliša.

Budući da se Caritasov Dom za starije i nemoćne nalazi u župi Imena Marijina u Gromiljaku, gromiljački župnik vlč. Marko Mikić, koji je i član Upravnog odbora Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, predvodio je euharistijsko slavlje u kapelici Doma uz koncelebraciju ravnatelja Šimića i njegovih suradnika i suradnica te djelatnika i korisnika Doma. I prije nego što je počelo misno slavlje, jedna starija korisnica zanimala se kada će ponovno biti slavljena sveta misa. Nakon euharistijskog slavlja župnik Mikić prvi put je blagoslovio korisnike ovoga Doma koji je svečano blagoslovio nadbiskup Vukšić na otvaranju 19. listopada 2023. Korisnici su bili vidno obradovani ovim lijepim susretom koji je nastavljen i za zajedničkim stolom, gdje je, među ostalim, jedan korisnik pokazao glazbeno umijeće sviranja na tamburici.

Dom za starije i nemoćne u Lugu, koji je smješten na tromeđi prometnica Kiseljak - Fojnica - Busovača, početkom 2024. godine otvorio je svoja vrata za desetak korisnika. Dom je zamišljen kao mjesto gdje će svakom korisniku biti omogućen kvalitetan smještaj i odgovarajuća njega u ozračju prihvaćenosti i topline. Smješten je u prirodi pa osobe treće životne dobi, koje su najvećim dijelom proživjele brojne životne nedaće, mogu provoditi ugodne i lijepe dane neopterećene svakodnevnim brigama u vezi s hranom i smještajem. Ovaj potpuno novi dom, izgrađen i uređen u skladu s najnovijim standardima, omogućuje korisnicima humane uvjete stanovanja, kvalitetnu zdravstvenu i drugu skrb, njegu, sigurnost i toplinu vlastitog doma. Popratni sadržaji pomažu očuvanju psiho-fizičke motorike sudionika. U okviru karitativnog centra u Lugu bit će otvoren i dječji vrtić.

Dječji vrtić

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije već ima dječji vrtić Sveta Obitelj koji se nalazi pokraj župne crkve i svetišta Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu u Sarajevu. Prije nekoliko dana stupski župnik i sarajevski dekan preč. Miroslav Ćavar pohodio je ovaj vrtić te blagoslovio djecu, djelatnike i prostorije. Dobrodošlicu su mu poželjele djelatnice i djelatnici vrtića i Caritasa na čelu s ravnateljicom s. Katom Ostojić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije