Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o PDV-u

28.05.2020.
u 12:30

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu dali podršku zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Zastupnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedatelj Doma Denis Zvizdić (SDA), kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Zvizdić je kazao da se dopuna tog zakona tiče pomjeranja roka za podnošenje prijave za uplatu PDV-a u cilju ublažavanja učinka  ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH i to donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

- Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana - kazao je Zvizdić. 

Naglasio je da je namjera ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Tijekom rasprave zamjenik predsjedatelja Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) apelovao je na sve da usvoje taj prijedlog ističući da je Zvizdić obavljao odgovornu funkciju ranije te da raspolaže pravim podacima. Naglasio je da treba pomoći realnom sektoru koji 'hrani javni sektor', bez populizma i politikanstva.

Osvrčući se na problem raspodjele kreditnih sredstava MMF-a Izetbegović je istakao da Vijeće ministara BiH Ustavom i zakonom nije ovlašteno da entitetima određuje način raspodjele kreditnih sredstava MMF-a.

- Vijeće ministara BiH ne može ni određivati kako će RS raspodjeli sredstva po općinama, tako je isto u Federaciji BiH - kazao je Izetbegović.

Predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović (HDZ) podsjetio je da je dogovor o raspodjeli tih sredstava bio postignut na najvišem nivou, uz učešće i stranih faktora te je rekao da je zaista krajnje vrijeme da se taj problem riješi, za šta je potrebna dodatna politička volja.

- Molim vas da ne dopustimo da izgleda da nismo sposobni podijeliti sredstva koja smo dobili - poručio je Čović.

Izaslanik Mladen Bosić (SDS) smatra da je Zvizdić želio prijedlogom tog zakona pomoći gospodarstvu, ali da je taj potez očekivao od Vijeća ministara, za koje kaže da ništa ne radi povodom epidemije virusa korona.

Denis Bećirović (SDP) kazao je da će podržati Zvizdićev prijedlog, jer smatra da je u korist radnika i privrednih subjekata.

S druge strane, Lidija Bradara (HDZ) smatra da prijedlogu tog zakona nedostaju financijski, ekonomski i socijalni aspekti te da više liči na populizam, nego na ozbiljnu politiku.

- Mislim da ovo nije trenutak za donošenje ovog zakona i izaslanici iz HDZ-a neće ga podržati - rekla je Bradara.

Izaslanik Amir Fazlić (SDA) uime Kluba bošnjačkog naroda podržao je Zvizdićev prijedlog te pozvao delegate da ga usvoje.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) smatra da je prilikom predlaganja tog zakona napravljeno više propusta, jer nije konzultiran ni Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH te da ne postoji suglasnost ni relevantnih institucija Republike Srpske.

Prijedlog na kraju nije dobio dovoljno podršku u Domu naroda.

Na dnevnom redu sjednice ovog doma su i izvještaji o radu i poslovanju BHRT-a i realizaciji programskih planova za 2017. i 2018. godinu, kao i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Izaslanici bi trebali razmotriti i Izvještaj o izdanim dozvolama i odbijenim zahtjevima za izdavanje dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu te Izvještaj o realizaciji izdanih dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2017. godini.

Predviđeno je i da se izaslanici izjasne o nekoliko izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko zakona te izvještaja o radu bh. institucija.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije