Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dom naroda Parlamenta BiH podržao u prvom čitanju ukidanje 'bijelog kruha'

09. veljače 2016. u 13:05 0 komentara 155 prikaza
sjednica
Foto: Agencija

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas su u prvom čitanju podržali  izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje predviđaju ukidanje takozvane naknade "bijeli kruh" za izabrane i imenovane dužnosnike.

Izmjene ovog zakona u parlamentarnu proceduru uputili su zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, a nadležna komisija jučer je podržala ukidanje te naknade.

Ovaj zakon Zastupnički dom usvojio je na sjednici 26. veljače prošle godine, ali  nije razmatran u Domu naroda.

Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Damir Arnaut u obraćanju izaslanicima ocijenio je kako je ova naknada zapravo naknada za nerad te je pozvao izaslanike da podrže ove izmjene.

Odbacio je tvrdnje pojedinaca da postoji povezanost između "bijelog kruha" i restrikcija izabranih dužnosnika za obavljanje nekih poslova nakon okončanja mandata u roku od šest mjeseci te je naglasio da je mala lista onih poslova koje ne mogu obavljati.

Predloženom izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na nivou BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata.

Dopredsjedavajući Doma Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica -HDZ BiH) iz Kluba Hrvata naglasio je da nije dobro često mijenjati zakone, a da se istovremeno ne sagleda sva problematika, naglašavajući da bi ovo pitanje trebalo uraditi sveobuhvatno.

Iz Kluba Hrvata Zdenka Džambas (HDZBiH) kazala je da nije dobro da je ovaj zakon uvršten na sjednicu nadležne komisije naprečac naglašavajući da će se on primjenjivati tek od 2018. godine zbog čega ne vidi zašto se hitno o njemu trebalo izjašnjavati.

Dodala je da će uskoro u parlamentarnoj proceduru biti sveobuhvatne izmjene Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama koji bi trebao dostaviti Ministarstvo financija i trezora BiH, kazavši da ne zna šta se iza svega krije.

Budući da je dopredsjedatelj Doma iz Kluba Bošnjaka Safet Softić (Stranka demokratske akcije - SDA) na jučerašnjoj sjednici inicirao stavljanje ovog zakona na dnevni red sjednice odbacio je tvrdnje da iza toga ima skrivene namjere.

Kazao je da se radi o poslovničkim obavezama jer je zakon u Zastupničkom domu usvojen 26. veljače prošle godine, a do rujna prošle godine Vijeće ministara je trebalo dostaviti sveobuhvatne izmjene ovog zakona za što ih je zadužila nadležna komisija.

- Odlučio sam da skinemo hipoteku i otkočim mogućnost da zakon bude u parlamentarnoj proceduri, a budući da je zakon u prvom čitanju na njega će se moći djelovati amandmanima - pojasnio je Softić.

Izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) ocijenio je da se radi o populističkom zakonu, naglašavajući da ukidanje ove naknade predviđa i izmjene Ustava BiH za što su potrebne dvije trećine glasova.

Iz Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS) podsjetio je da je mnogo pitanja koja nisu sistemski i sveobuhvatno riješena, dodajući da su i izmjene Ustava usvojene u Zastupničkom, ali ne i u Domu naroda.

Halid Genjac (SDA), izaslanik Kluba Bošnjaka, naglasio je da novo rješenje iz Vijeća ministara može uvažiti ili ne uvažiti dosadašnja rješenja pa i ovo, dodajući da odnos izaslanika prema ovom pitanju ne sprečava Vijeće ministara da sveobuhvatno riješi pitanje plaća i naknada.

Za ovo zakonsko rješenje glasalo je devet izaslanika, četiri su bila protiv, a jedan izaslanik bio je suzdržan.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.