Demografska politika u BiH u usporedbi s drugim zemljama

Dok u SAD-u rijetke rodilje dobiju šest tjedana dopusta, u FBiH su ga obvezne koristiti

porodilje
13.02.2022.
u 16:42

Fotografija uplakane majke Rebecca Shumard koja se na posao morala vratiti samo 12 dana nakon poroda obišla je svijet.

SAD i Federacija

Naime, ova 26-godišnja medicinska asistentica bila je frustrirana, uplašena i imala je osjećaj krivnje jer radi umjesto da je sa svojom bebom, koju je rodila u 27. tjednu trudnoće, na Odjelu neonatalne intenzivne njege. Na posao se vratila kako bi ostatak od 4 tjedna mogla provesti s djetetom kada napusti bolnicu. Međutim, Rebecca nije usamljena u ovom slučaju, većina rodilja u SAD-u u sličnoj je poziciji. Za razliku od Bosne i Hercegovine, gdje zaposlena majka ima pravo na godinu dana rodiljskog dopusta, rodilje u SAD-u gotovo da uopće ne poznaju taj termin. Naime, suprotno od većine europskih zemalja gdje je dio demografske politike to da majka ostane što dulje uz novorođenče, SAD svojim građanima ne daje plaćeni rodiljski, očinski ili obiteljski dopust.

Neke od tvrtki u ovoj zemlji nude kratkoročno zdravstveno osiguranje od šest tjedana. Tih šest tjedana povećava se na osam u slučaju kad žena rodi carskim rezom. Samo 42 posto radnika u privatnom sektoru u SAD-u imalo je pristup tom plaćenom rodiljskom dopustu u 2020. Kako bi ostali što dulje sa svojim novorođenčetom, roditelji u SAD-u često kombiniraju bolovanje, neiskorištene dane godišnjeg odmora i slobodne dane. Prema Zakonu o obiteljskom i medicinskom dopustu iz 1993., roditelji mogu uzeti do 12 tjedana neplaćenog obiteljskog dopusta za rođenje, posvojenje ili udomljavanje djeteta, ali samo ako rade u tvrtkama s 50 i više zaposlenih. Ono što je u SAD-u privilegij, u Federaciji BiH je zakonom propisana obveza. Naime, prema zakonskim rješenjima koja su trenutačno na snazi u Federaciji BiH, za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta zaposlena žena ima pravo na rodiljski dopust u trajanju od jedne godine neprekidno, a u iznimnim slučajevima žena može koristiti i kraći rodiljski dopust, ali ne kraći od 42 dana (6 tjedana) poslije porođaja.

Regulirano po županijama

Rodiljski dopust može početi 28 dana prije očekivanog porođaja.

Otac djeteta također ima mogućnost korištenja prava na rodiljski dopust, i to u slučajevima smrti majke ako majka napusti dijete ili ako iz drugih opravdanih razloga ne može koristiti rodiljski dopust. Ženi koja je na rodiljskom dopustu za vrijeme trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme poslodavac ne može otkazati ugovor, ali nakon isteka roka na koji je ugovor zaključen radni odnos prestaje, a poslodavac ničim nije obvezan produljiti ugovor o radu s radnicom koja je na rodiljskom dopustu. Samim time što nemaju rodiljski dopust, žene u SAD-u nemaju niti rodiljsku naknadu. Ovo pitanje u Federaciji BiH uredila je svaka županija za sebe, a u pravilu zaposlena žena za vrijeme rodiljskog dopusta prima od 50 do 100 posto plaće, ovisno o tome gdje joj je adresa stanovanja. U Hrvatskoj majka ima pravo na rodiljski dopust u trajanju do navršenih šest mjeseci života djeteta, a nakon toga i na dodatnih šest mjeseci koje može prenijeti i na oca djeteta. U Mađarskoj je rodiljski dopust moguć u trajanju čak i do 72 tjedna (18 mjeseci), u Švedskoj 68 tjedana (17 mjeseci), na Islandu 52 tjedna (13 mjeseci), a u Norveškoj 49 tjedana (12,25 mjeseci).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?