Redžo Mehić za “Večernjak”

Dok god čovjek dvoji hoće li kupiti kruh ili lijek, nije dobro

VL
Autor
Željko Andrijanić
26.05.2018.
u 12:00

- Hoćemo li vam čestitati na imenovanju ili dati sućut, kao što ste rekli da bi trebalo zbog nezahvalnosti posla? - prvo smo pitali novoizabranog predsjednika Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH Redžu Mehića, čovjeka koji godinama lobira da se najugroženijoj kategoriji društva pomogne, i evo ovih dana barem se dijelom u tome uspjelo.

- A bolje ovo drugo - kroz smijeh nam kaže Mehić.

Vlada FBiH donijela je odluku o povećanju iznosa najniže mirovine za 3,1 posto, piše Večernji list BiH. Predsjednik Saveza je zadovoljan postignutim dogovorom, ali i svjestan da će se za prava umirovljenika i dalje morati boriti, ne samo zbog funkcije nego jer je takav čovjek, odgojen da se bori za druge.

Borba za druge

- Oko 70 posto naših umirovljenika ima minimalnu mirovinu, a ukupno je više od 400 tisuća umirovljenika. Uložen je ogroman napor - govori Mehić. Ističe da je svjestan da se moralo nekog drugog oslabiti da bi se dalo umirovljenicima, ali i naglašava da su umirovljenici najugroženija kategorija i da će svi kad-tad doći u te godine.

Pitamo ga kako danas živi prosječan umirovljenik u BiH. - A kako će živjeti umirovljenik kojeg prate godine, bolest pa mu se na to natovari neimaština. Jutros čovjek razmišlja hoće li kupiti komad kruha i jogurt ili lijek. On se odlučuje za lijek i dan preživljava bez tog svježeg kruha i jogurta i naravno da to nije dobro. Zato smo i u svom programu rekli da su sve ovo mizerna povećanja. Mi ćemo nastojati da se preko PDV-a pomogne umirovljenicima. Jer je velika stavka 17 posto, a mi sva svoja primanja dajemo za ishranu i komunalne usluge koje plaćamo. Tako je kod nas i u Danskoj kada su europske zemlje u pitanju, ali Danska je po mnogočemu bogatija od nas. Sve druge zemlje u Europi imaju diferenciranu stopu PDV-a. Životne namirnice pa komunalne usluge, za to trebaju biti niske stope PDV-a, dok se za luksuz ta stopa može povećati i tu moramo tražiti rješenja kako bi se pomoglo najugroženijim kategorijama društva. Ali, u tome cilju moramo se svi ujediniti, i hrvatska udruga u Mostaru i udruga u RS-u, svi zajedno moramo nastupiti, Sindikat ne smije, kao što je nažalost sada slučaj, biti razjedinjen. Nama nije cilj urušavanje proračuna države, Vlada FBiH je naš sugovornik, pokazali su da, pa makar i u ovoj izbornoj godini, žele pomoći, ali nama je cilj bolji život ugroženih kategorija društva i raspoređivanje tereta krize na svačija pleća - govori Mehić.

Poštivanje prava radnika

Za kraj, čitatelje “Večernjaka” upozorava: - Provjeravajte uplaćuju li vam se doprinosi. Vi se okrenete, dođe mirovina. Mnogima danas dio plaće ide na ruku, dio na banku pa onda je mirovina minimalna. Ljudi se moraju boriti za svoja prava i imati mirovinu koja će pružiti dostojan život - završava prvi čovjek Saveza, neumorni borac za prava umirovljenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?