JEDINSTVEN PRIMJER

Dok cijene hrane u svijetu opadaju, u BiH i dalje rastu

zdrava prehrana
Shutterstock
09.08.2014.
u 10:02

Bilo bi logično da namirnice i u BiH pojeftine ili da bar ne poskupljuju

Dok su globalne cijene hrane u srpnju pale na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, zahvaljujući pojeftinjenju žitarica, jestivog ulja i mliječnih proizvoda, što je ublažilo poskupljenje mesa i šećera, istodobno stanovnici Bosne i Hercegovine izdvajaju sve više novca za ove artikle.

Niže cijene u svijetu

Kako je izvijestila Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu, indeks cijena hrane, kojim se mjere mjesečne promjene cijene potrošačke košarice sa žitaricama, mliječnim proizvodima, mesom i šećerom, u srpnju je iznosio 203,9 poena, što je za 4,4 poena ili 2,1 posto manje nego u lipnju. U usporedbi sa srpnjem 2013. godine, indeks je manji za 3,2 poena, odnosno 1,7 posto.

Žitarice su pojeftinile zbog iznimno povoljne prognoze za žetvu u mnogim zemljama koje su najveći svjetski proizvođači, što će omogućiti obiman izvoz.

FAO je procijenio da će globalna proizvodnja žitarica ove godine iznositi 2,498 milijardi tona, što je za 18 milijuna tona više u odnosu na prethodnu procjenu.

FAO očekuje da će krajem sezone 2015. godine svjetske zalihe žitarica iznositi 604,1 milijuna tona. To je za pet posto više u usporedbi s prethodnom procjenom od 576 milijuna tona.

Nasuprot ostatku svijeta, građane BiH u sljedećim mjesecima očekuje novi val poskupljenja životnih namirnica, prvenstveno proizvoda od žitarica, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera i higijenskih proizvoda. Bilo bi logično da namirnice pojeftine ili da bar dalje ne poskupljuju, ali je teško procijeniti što će trgovci uraditi.

Nužna poskupljenja?

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kazao je kako je neminovno da meso poskupi u sljedećim mjesecima, prvenstveno zbog drastično smanjene proizvodnje. On je podsjetio da su se takva poskupljenja već dogodila u susjedstvu. Slično je i s brašnom i pecivom, voćem i povrćem, i drugim proizvodima jer su poplave uništile većinu bh. uroda.

Osim toga, voćari strahuju kako će biti primorani baciti desetke tona ovogodišnjeg roda jer toliko velike količine treće, industrijske, klase voća nijedna domaća tvornica nema interes uzeti u preradu.

U Udruženju voćara RS ističu da stanje koje bilježe ove sezone nikad nije bilo gore jer nakon što su im vremenske nepogode uništile polovinu roda, dvije trećine onoga što je „preživjelo“ završilo je u kategoriji industrijske klase koju sada nema tko preraditi. S druge strane, mišljenja prerađivača o sudbini industrijske klase voća su podijeljena jer u Vitaminci kažu kako imaju dovoljno zaliha od prošle godine, dok u Prijedorčanki tvrde da imaju kapacitete za preradu svih viškova jabuka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije