Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dogovorena suradnja gorskih službi spašavanja koje djeluju na teritoriju BiH

26. prosinca 2018. u 16:31 0 komentara 84 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Predstavnici gorskih službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o suradnji. 

Potpisivanje je upriličeno u Operativno komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH koje je pružilo svu potrebnu podršku GSS-u. 

Sporazumom je dogovorena suradnja gorskih službi spašavanja koje djeluju na teritoriju BiH i u njemu se definira program djelovanja između gorskih službi spašavanja, kao i jačanje suradnje i koordinacije gorskih službi spašavanja entiteta i Distrikta.

Sporazum se odnosi na daljnje unapređenje suradnje koja među ostalim obuhvaća zajedničko organiziranje obuka za spašavanje, vježbi spašavanja, pisanje projekata, razmjenu stručnih mišljenja, zajedničko djelovanje na terenu, pomoć u spasilačkim akcijama, u ljudstvu i opremi.

Gorske službe spašavanja će poticati uspostavljanje mreže za dijeljenje sadržaja radi lakše razmjene podataka i stvaranje baze podataka i dokumenata u cilju zadovoljavanja potreba spasilačkih službi. Također, radit će na izgradnji programa stručnog usavršavanja spasilačkih stručnjaka, kao i na razmjeni stručnjaka.

Zajednički će raditi na razvoju metoda prevencije, procjenjivanju i analiziranju rizika od prirodnih ili drugih nesreća, a sporazumom je također predviđena pomoć i obostrana suradnja u unapređenju pripravnosti za prirodne ili druge nesreće i planiranju kapaciteta za odgovor na eskalaciju rizika i nastanak nesreća, te uzajamna podrška i suradnja na stvaranju prijedloga zakona o gorskim službama spašavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu, priopćeno je iz GSS Federacije BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.