Put BiH prema EU

Dogovori oko ključnih uvjeta za EU, usuglašen Mehanizam koordinacije, sprema se i SSP

dragan covic
27.01.2016.
u 07:00

Bh. vlasti na svim razinama pokazale jasnu opredijeljenost za europski put i aktivnostima približile BiH vjerodostojnom zahtjevu za članstvo. U nedavnim izjavama za javnost ocijenila je pozitivnim sve korake koje je BiH poduzela u proteklom razdoblju, te naglasila kako je najbolji pokazatelj izvješće o napretku BiH

Mehanizam koordinacije u BiH kako doznajemo više nije upitan. Nakon mjeseci prilagođavanja i posljednjih nekoliko dana intenzivnih pregovora, Mehanizam koordinacije je usuglašen između članova Vijeća ministara BiH, piše Večernji list BiH. Ostaju detalji koji će narednih dana biti predmet razgovora. Ovim bi BiH otkočila jedno od najvažnijih pitanja kada je u pitanju put prema EU i jedan od uvjeta koje je, uz SSP (u dijelu tradicionalne trgovine), pred BiH postavila Europska unija. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdio kako je BiH dobila termin predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače u Bruxellesu od predsjedatelja Europske unije u ovih šest mjeseci, predstavnika Nizozemske.

Jedna posebna dimenzija

Dodao je kako će predaja zahtjeva biti i uz nazočnost visoke predstavnice EU za sigurnost i vanjsku politiku Federice Mogherini i povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna “kako bi se dala jedna posebna dimenzija tom činu”. - Smatram kako nakon razgovora i objašnjenja možemo kazati kako smo bili spremni to uraditi u ovom tjednu, kako smo i obećavali, do kraja ovog mjeseca, i s aspekta Mehanizma koordinacije i svega drugog što je stajalo ispred nas u našim konkretnim dogovorima - naveo je Čović.

Objasnio je kako “predajom zahtjeva za članstvo u biti ništa drugo ne iskazujemo nego našu opredijeljenost kao uređenog društva da želimo otvoriti procese razgovora s Europskom unijom i priključiti se njihovim sustavima, ništa više od toga”.

- Nakon tog čina dobit ćemo odgovor, dobit ćemo određeno mišljenje, precizno, o tom našem zahtjevu, koje će pratiti jako mnogo pitanja na kojima ćemo trebati raditi i odgovoriti partnerima. Vjerojatno je onda sasvim realna mogućnost da početkom iduće godine dobijemo i kandidatski status ako budemo dalje radili ovakvom dinamikom - kazao je Čović. Drugo važno pitanje, osim Mehanizma koordinacije, je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu. Prema našim saznanjima, o ovom pitanju se razgovara i ono bi trebalo biti riješeno do kraja mjeseca. Predsjedništvo BiH će na sjednici ovoga tjedna među točkama imati ovo pitanje. Usuglašavenjem Mehanizma koordinacije, kao i dogovorom o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), BiH pokazuje veliku odgovornost na putu prema Europskoj uniji.

Spremni za predaju zahtjeva

Ovo je jedan od najvažnijih koraka prije predaje zahtjeva za članstvo u EU. Lideri bi dogovorom o ovim pitanjima uspjeti realizirati kako su i isticali u medijima do kraja siječnja dogovore Mehanizam koordinacije i SSP. Tako će BiH u veljaču ući spremna za predaju zahtjeva i ta dva tjedna do velikog dana u Bruxellesu iskoristiti da što bolje, zajedno s predstavnicima Europske unije, pripremi događaj u Bruxellesu. Uime Nizozemske, zemlje predsjedateljice EU, stigla je i službena obavijest s potvrdom datuma u čijem smo posjedu i ekskluzivno prije nekoliko dana objavili smo njezin sadržaj. “S obzirom na vaše pismo od 14. siječnja 2016., mogu vas obavijestiti kako će ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bert Koenders rado primiti zahtjev BiH za članstvo uime EU. Vrijeme prijave je opsežno raspravljano na najvišim razinama između naših zemalja i predlažemo da se formalno podnošenje zahtjeva upriliči 15. veljače 2016., u Bruxellesu”, stoji u pismu koje je uime Nizozemske, zemlje predsjedateljice EU, potpisao Pieter de Gooijer, stalni predstavnik Nizozemske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?