što čeka bih

Dogovor ili potpuna blokada državne vlasti

Foto: Klix
15.04.2019.
u 17:30

Ako se nastave opstrukcije bošnjačke stranke oko uspostave Vijeća ministara BiH, izvjesno je potpuno pasiviziranje srpske strane kada je u pitanju rad državnih institucija i nastavak međustranačkih pregovora. Jasnu poruku uputio je predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik kazavši kako još ovog tjedna sudjeluje u razgovorima s bošnjačkom stranom, a onda mijenja pristup. Spomenuti sastanak čelnika HDZ-a, SDA i SNSD-a najavljen je za srijedu, 17. travnja, piše Večernji list BiH. 

“Kompromisni” prijedlog

- Mi ćemo se možda još idućeg tjedna sresti i to će biti kraj što se nas tiče, jer ne želimo trošiti vrijeme na bezvezne sastanke na koje dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže. Prema Ustavu BiH, Vijeće ministara BiH formira se tako da trećina pripada RS-u, - rekao je Dodik pred kraj prošlog tjedna komentirajući neuspješne pregovore sa SDA o raspodjeli ministarstava i uspostavi Vijeća ministara.

Čini se da nema napretka jer ni srpska ni bošnjačka strana ne odustaju od početnih pozicija. Srbi traže tri od devet ministarskih pozicija, dok SDA za sebe i svoje partnere traži četiri ministra, što znači da bi onda srpska strana ostala na dva. SDA ovakav stav objašnjava time da Srbi imaju i poziciju predsjedatelja Vijeća ministara te da se u prošlosti već događalo da onaj tko ima tu poziciju ima još dva od devet ministara na državnoj razini. Međutim, iz SNSD-a podsjećaju kako je bošnjačka strana u aktualnom sazivu imala predsjedatelja i tri ministra te da je logično da se u istoj poziciji sada nađu i Srbi.

Srpska strana je odlučno odbila “kompromisni” prijedlog o uspostavi jednog ili dva nova ministarstva kako bi se namirili svi apetiti u ovim pregovorima. Navodno je predlagano da se uspostavi ministarstvo poljoprivrede ili europskih integracija na državnoj razini pa bi onda od 10 ministarstava u jednom čelna pozicija bila rezervirana za SDA-ove partnere iz DF-a.

Hrvati najmanje sporni

Imajući u vidu zacementirane stavove, vrlo lako se može dogoditi da i idući krug razgovora čelnika HDZ-a, SDA i SNSD-a u srijedu bude neuspješan i da se ostvare Dodikove najave o promjeni pristupa. Kako to izgleda, vidjelo se na neodržavanju sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali i u zastoju u radu Predsjedništva BiH. Hrvatska strana najmanje je sporna u priči o uspostavi Vijeća ministara jer je neupitno da joj pripadaju tri ministarske pozicije.

Ono što je sve očitije jest da bi bošnjačka strana mogla uspostavu Vijeća ministara, čak i u slučaju dogovora o raspodjeli pozicija, uvjetovati imenovanjem federalne vlasti, a poznato je kako hrvatski blok inzistira da se prethodno riješi pitanje reforme izbornog zakonodavstva u cilju osiguranja legitimnog nacionalnog predstavljanja.

Situacija ne djeluje nimalo optimistično, iako su izjave, posebno nakon mostarskog susreta Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, bile ohrabrujuće. Sadašnji razvoj događaja razočarat će i Europsku uniju, koja je imenovanje Vijeća ministara postavila kao imperativ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?