ISTRAŽIVANJE

Dodiku vjeruje najveći broj ispitanika u RS-u, da su ovoga vikenda izbori, SNSD-ova koalicija bi mogla ostati na vlasti

Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
09.06.2014.
u 09:24

Rezultati istraživanja agencije Ipsos Strategic Marketing o povjerenju birača u RS-u

Kako sada stvari stoje s raspoloženjem birača u Republici Srpskoj, predsjednik vladajuće stranke i toga entiteta Milorad Dodik nema puno razloga za brigu. Uvjerljivo pobjeđuje na izborima, ako se ne dogode neke nepredviđene okolnosti, a njegova stranka SNSD samostalno će biti nadomak magičnoj brojki od 50 posto potpore.

SNSD-u 42 posto

Pokazali su to rezultati agencije Ipsos Strategic Marketing (ISM) iz Banje Luke koja je provela istraživanje o popularnosti političkih stranaka u razdoblju od 13. do 27. svibnja ove godine samo za područje Republike Srpske. Ovo istraživanje provedeno je na 1001 ispitaniku, podjednako iz urbanih i ruralnih područja ovoga entiteta. Da se ovoga vikenda održavaju izbori na području manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini, od 45 posto birača, koji su sigurni da će 12. listopada izaći i glasovati, čak njih 42 posto povjerenje bi dalo vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Na drugome mjestu bi prema rezultatima ISM-a bio SDS za kojega se 29 posto ispitanika izjasnilo da bi njihovim kandidatima ukazalo povjerenje. Na trećem mjestu nakon dugog niza godina nije Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, nego Demokratski narodni savez Marka Pavića, saveznika SNSD-a u sadašnjoj vlasti na razini entiteta RS-a.

Dodiku 18, Bosiću 3 posto

Za njih bi glasovalo deset posto birača. Istodobno, potpora Ivanićevoj stranci se zadržala na šest posto. Slijedi Socijalistička partija Petra Đokića, dobiva po ovome istraživanju pet posto birača, jednako kao i Narodni demokratski pokret Dragana Čavića. Po tim navodima, dva posto opredjeljenih glasača će birati koaliciju Domovina, koja ne bi prošla izborni prag kao ni sve ostale stranke zajedno. Kada se zbroje podaci opredjeljenih birača tada SNSD-ov savez sada može računati na 53% potpore birača. Agencija ISM je među tisuću birača ispitivala i rejting političara. Najveći broj ispitanika poručio je kako nitko ne ulijeva povjerenje. Tako je odgovorilo 46 posto ispitanih, te još 13 posto je reklo da ne može odgovoriti na to pitanje. No, kada su u pitanju oni koji bi izabrali nekoga među vodećim dužnosnicima, tada je Milorad Dodik neprikosnoven. Iako se radi o maloj potpori, to je puno više od bilo kojega drugog dužnosnika u ovome entitetu. Naime, rezultati su pokazali da predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku vjeruje 19 posto opredijeljenih. Šest puta manje je onih koji imaju povjerenja prema drugom plasiranom političaru. Naime, čelnicima SDS-a Mladenu Bosiću i Ognjenu Tadiću povjerenje je iskazalo po tri posto ispitanika, slijedi premijerka RS-a Željka Cvijanović te čelnik PDP-a Mladen Ivanić kojima vjeruje po dva posto ispitanika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije