Predsjednik RS-a

Dodik: Tražimo međunarodna povjerenstva za stradanje Srba u Srebrenici i Sarajevu

Milorad Dodik
13.08.2018.
u 20:23

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će predložiti Narodnoj skupštini RS-a da obveže Vladu RS-a da formira međunarodno povjerenstvo koje će ispitati ratne događaje u Srebrenici, uključujući i stradanje Srba, a ne samo Bošnjaka.

Tražit će i da Skupština zahtijeva od Vlade RS-a da formira posebno povjerenstvo koja će utvrditi stradanje Srba od 1991.do 1995.godine u Sarajevu, budući da, kako je naveo, Vlada Federacije BiH nije izvršila nalog Doma za ljudska prava po tom pitanju.

Na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine će, kaže, iznijeti podatke koji govore da Izvještaj Povjerenstva za Srebrenicu iz 2004.godine „vrvi od netočnosti“, i u pogledu, kako je naveo, i žrtava i onih koji su bili u to vrijeme u ratnim događajima na tom području.

Tvrdi da cilj sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine nije da se umanje bošnjačke žrtve u Srebrenici, već da se pažnja obrati i na srpske žrtve, kao i da ova tema nema nikakve veze s predstojećim izborima kako to želi prikazati oporba. 

On je, na konferenciji za medije nakon konsultativnog sastanka na koji su mu se odazvali samo predstavnici vladajućih stranaka, rekao da u izvještaju Povjerenstva za Srebrenicu, koji je usvojen 2004.godine, svako ime i svako stradanje Bošnjaka treba se tretirati s istom pažnjom, ali da je neprihvatljivo da je izostavljeno stradanje Srba i da „to govori da je izvještaj bio tendenciozno napravljen“.

- Nemamo namjeru isključiti bilo kakvo stradanje. Htjeli smo o tome izgraditi konsenzus svih političkih stranaka i zbog toga sam pozvao sve predstavnike političkih stranaka, ali je oporba odbila doći - rekao je Dodik, optuživši oporbu da „oni nemaju što reći i bježe od istine“.

Oporba je, dodaje, pokazala neodgovornost i „strah od mentora koji su im rekli da ne dođu na konzultacije“.

Pozvao ih je da se okupe oko te teme.

- Nemamo namjeru negirati zločine, ali nećemo pristati na malverzacije o stradalima u to vrijeme - ustvrdio je entitetski predsjednik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?