nakon sastanka koalicije

Dodik: Srbi i Hrvati će o svemu odlučiti na razini BiH

koalicija RS
RTRS
10.11.2022.
u 16:10

Sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj održan je danas u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a. Fokus sastanka bio je na brzom formiranju vlasti u Republici Srpskoj u skladu sa izbornim rezultatima te osvježenju kadrova.

"Spremni smo formirati vladu i rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske te se uključiti u fomiranje vlasti na drugim razinama. Konstituiranjuća sjednica NSRS-a bit će održana u utorak", kazao je Dodik nakon sastanka.

Naglasio je kako će mjesta u Vladi RS-a biti podijeljena u skladu sa izbornim rezultatom stranaka koalicije.

"Dogovorili smo se da to vodi najstariji zastupnik iz SNSD-a. Da predsjednik NSRS-a dođe iz Ujedinjene Srpske. Postigli smo suglasnost, ova struktura ojačana s drugima, idemo za podršku četiri kandidata iz SNSD-a u Domu naroda BiH. Imamo matematiku i politku koja će to osigurati. U Dom naroda ide pet izaslanika iz Republike Srpske, a četiri će biti iz SNSD-a. Razgovarali smo i o principima popune Vlade RS-a. Ona sada ima 16 ministarstava i predsjednika Vlade. Želimo što prije stvoriti institucionalne pretpostavke da većina u Narodnoj skupštini radi neometano. Što se tiče Vijeća naroda, dogovorili smo strukturu koja je već poznata. Prethodno smo dogovorili da koalicijski sporazum od ranije obnovimo novim činjenicama u narednih sedam do deset dana", kazao je Dodik.

Naglasio je da su koalicijski partneri imali kvalitetan sastanak, te da nije bilo "nekih disonantnih tonova", da su svi predstavnici stranaka iznosili svoje stavove kao i da je zadovoljan stupnjem usuglašenosti politika.

"Mi smo danas još jednom potvrdili zajedničku opredjeljenost za vlast u RS-u. Ostaje mogućnost da surađujemo sa svima na pitanjima koja su od interesa za RS-a. Pokazujemo stabilnost Republike Srpske koja je stvorena djelovanjem ove koalicije. Bit će dosta teških izazova u vremenu koje dolazi i vjerujem da na njih možemo kvalitetno odgovoriti", kazao je predsjednik SP-a Petar Đokić, piše Klix. 

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je kako broj osvojenih mandata govori o snazi koalicije, a predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istaknuo je da je dvotrećinska većina "nacionalno pitanje", izražavajući nadu da će u NSRS postojati ova većina.

Istaknuto je i kako će četiri izaslanika u Domu naroda BiH biti "bedem obrane" Republike Srpske.

"Mala inovacija. Idemo u utorak na sjednicu Narodne skupštine RS-a, a omogućavamo da se uvede u praksu i to da srpski član Predsjedništva BiH polaže prisegu u skupštini. Dakle, prvi put prije nego što se uvede u mandat, član Predsjedništva polaže prisegu u Narodnoj skupštini, što želimo uvesti u praksu", najavio je Dodik.

O formiranju vlasti u Federaciji BiH i na razini BiH predsjednik SNSD-a je rekao:

"Vidim da se ti muslimani tamo nešto pate, blok Srbi-Hrvati će o svemu odlučiti, a ne oni. Ovdje ćemo mi birati, što god oni mislili o tome", naglasio je Dodik. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije